Porošenko: Venemaa valmistub sõjaliseks rünnakuks Ukraina vastu (29)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina presidendi Petro Porošenko sõnul on tõenäoline Venemaa ja Ukraina vaheliste pingete kasvamine täiemahuliseks sõjaks.
Ukraina presidendi Petro Porošenko sõnul on tõenäoline Venemaa ja Ukraina vaheliste pingete kasvamine täiemahuliseks sõjaks. Foto: Sergei Supinsky / AFP / Scanpix

Venemaa ja Ukraina vaheliste pingete täiemahuliseks sõjaks kasvamise väljavaade on tõeline, arvestades Vene vägede koondamist Ukraina piiride lähedale, ütles Ukraina president Petro Porošenko kolmapäeval ÜROs. 

«Sõjalised eksperdid ütleksid otse välja, et väegrupeering Vene piiril Ukrainaga on rünnakuks mõeldud löögirühm. Sellel pole midagi pistmist kaitsega. See on mõeldud sõjaliseks rünnakuks. Just selleks valmistub Kreml,» lausus Porošenko ÜRO Peaassamblee debatil Ukraina ajutiselt okupeeritud territooriumide üle.

Ukraina presidendi sõnul on seetõttu vajalik olukorra jälgimine piiril Venemaaga. 

«Ebaseaduslike relvagrupeeringute liikmete üldarv on praegu 35 000 mässulist koos 2100 Vene regulaarvägede sõduriga. Vene-Ukraina piiril oleva Vene väekontingendi suurus on 87 000 sõdurit,» ütles Porošenko. 

Ta lisas, et Vene vägedel ja separatistidel on Donbassis 496 tanki, mida on rohkem kui Saksa, Prantsusmaa, Hispaania või Itaalia relvajõududel. 

«Ukraina on see, kes ohjeldab seda Vene väge, millel on ka 938 soomustatud lahingumasinat, 128 mitmelasulist raketiheitjat ja 776 suurtükisüsteemi,» ütles Ukraina riigipea. 

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad tuvastasid 2018. aastal mitu korda sõjatehnikakonvoide liikumist üle Ukraina-Vene piirilõigu, mis on Kiievi kontrolli alt väljas, sõnas ta.

Selleks, et varjata relva- ja sõjatehnikatarneid, on Venemaa tõkestanud OSCE vaatlusmissiooni tegutsemist piiri lähedal, ütles Porošenko.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles