Tervisemure, mis võib häirida naiste seksuaalelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sirowa

Naiste seksuaaltervise anonüümsest uuringust[1] selgus, et ligi üheksakümmend protsenti naistest kannatab ebamugavustunnet intiimpiirkonnas, mis on põhjustatud vaginaalsest kuivusest. Nii kõrge protsent ei ole tegelikult üllatus, kuna probleem on laialdane. Kahjuks aga ei teadnud enamik 644st küsitletud naisest vanuses 18 kuni 69, mis selle põhjuseks on.

Lisaks selgus Vagisani tehtud uuringust, et ligi kolmandiku paaride seksuaalelu oli pigem vähene.[2] Pea pooled küsitluses osalenud paaridest olid vahekorras vaid üks kord kuus või vähem. Arstide konsultatsioonile pöördub üha enam paare, kes kurdavad suguelu puudumise üle tervislike põhjuste tõttu.

Positiivne on see, et tänapäeval julgetakse üha enam rääkida ka delikaatsematest terviseprobleemidest ning seda isegi siis, kui mure puudutab mõneti ebamugavat teemat nagu seda on tupekuivus. Vagisani uuringutest selgus, et üle poole naistest on ka oma partnerile teada andnud, kui intiimpiirkond on valulik või tekitab vahekord ebamugavustunnet seoses kuivustundega. Umbes kümnendik meestest tunnistas, et partneril esinev liigne intiimpiirkonna kuivus võib häirida seksuaalvahekorra aktiivsust.

Nendele muredele on aga olemas kiire ja tõhus lahendus, kuna tupekuivust põhjustab enamasti tupe normaalse mikrofloora häire limaskesta niisutavate piimhappebakterite vähesuse tõttu.

Kuivust, kipitust või isegi valulikkust esineb kõige sagedamini menopausi ajal (73 protsenti uuringus osalenutest), kuna siis väheneb oluliselt östrogeeni ehk naissuguhormooni tootlikkus.

Kuid ka nooremad naised on hädas tupekuivusest tingitud ebamugavustundega, näiteks pärast emaka- või munasarjaoperatsiooni, raseduse ja imetamise ajal või rasestumisvastaste tablettide kõrvalmõjuna. Samuti võivad tupekuivust põhjustada stress ning mõningad diabeedi, depressiooni, astma ja endometrioosi raviks kasutatavad preparaadid.

Tupekuivusega seotud sümptomid võivad naise elukvaliteeti oluliselt mõjutada, sest lisaks kuivustundele on tavalised ka muud vaevused, nagu sügelemine, kipitus, põletustunne, mikrotraumad ja valulikkus tupes, tupeavas ja välises intiimpiirkonnas.

Sageli kasutatakse tupekuivusest tingitud ebameeldivustunde leevendamiseks hormoonidel põhinevad preparaate või vee baasil loodud ravimeid, mis aga ei ole pikaajalise niisutava toimega.

Vagisani tooted on hormoonivabad ning sisaldavad niisutavaid ja nahka rahustavaid lipiide. Nii, nagu kasutame käte kuivuse leevendamiseks kätekreemi, saame niisutada spetsiaalse piimhappebakterite teket stimuleeriva kreemiga intiimpiirkonda.

Vagisani kreemi võib kasutada ka vahetult enne vahekorda kohese niisutatud tunde saavutamiseks.

Vagisan kreem
Vagisan kreem Foto: Sirowa

Kreem on mõeldud pakendis oleva aplikaatoriga kasutamiseks ning kuna toode ei ole valmistatud vee baasil, pole vaja karta, et see liigselt välja valguda võiks ja seetõttu riideid määrida. Kõige parem on kreemi kasutada õhtuti ning püsivate tulemuste saavutamiseks teha seda järjepidevalt.

Vagisan tupekreem on saadaval vaid apteekides.

[1] Allensbach archive, IfD survey 10023, April 2014

[2] “Tuhat Suomalaista Vagisan” 11/2017 IRO Research

Copy
Tagasi üles