Pentagonil palutakse majutada kuni 5000 lapsmigranti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulaslaager
Pagulaslaager Foto: Julio Cesar Aguilar / AFP

USA presidendi Donald Trump administratsioon on palunud kaitseministeeriumil valmistuda kuni 5000 saatjata illegaalse lapsmigrandi majutamiseks, teatas Pentagon.

Võimud kirjeldavad olukorda piiril üha kasvava kriisina.

Tervishoiuministeerium palus Pentagonil leida ruume kuni 5000 saatjata välismaalasest lapse majutamiseks kaitseministeeriumi rajatistes vajadusel kuni 30. septembrini 2019, ütles Pentagoni pressiesindaja kolonelleitnant Jamie Davis.

«Kaitseministeerium otsib koostöös sõjaväeametkondadega võimalikke asukohti sellise toe osutamiseks ning annab koos tervishoiuministeeriumiga hinnangu kaitseministeeriumi rajatistele ja sobivale maale nende võimalikuks kasutamiseks ajutise varjupaigana saatjata välismaa lastele,» lisas ta. 

Palve on ennetav ja neid pindu ei pruugi tingimata vaja minna. 

Samas on Mehhiko kaudu ebaseaduslikult riiki saabumas üha rohkem peresid ja saatjata lapsi, kellest enamik põgeneb vaesuse ja vägivalla eest Kesk-Ameerikas. Suurem osa neist taotleb asüüli. 

Tolli- ja piirivalveameti andmeil peeti veebruaris kinni 6825 illegaalselt ilma perekonnata USA-sse  saabunud alaealist. Jaanuaris oli neid 5119 ja oktoobris 4968.

Tolli- ja piirivalveamet annab lapsed üle tervishoiuministeeriumi laste ja perede ametile, mis püüab paigutada nad sugulaste või teiste perede juurde Ühendriikides, kuni menetletakse nende asüülitaotlusi, mis võib võtta kuni kaks aastat.

Laste ja perede amet teatas neljapäeval, et nende käes on hetkel 11 500 sellist last. See number muutub iga päev. 

Tolli- ja piirivalveameti ülema Kevin McAleenani sõnul jõudis ebaseaduslik sisseränne veebruaris viimaste aastate kõrgeimale tasemele. Peatati või peeti kinni 76 000 inimest ning valitsusametid ja rajatised on üle koormatud. 

«Me oleme praegu silmitsi humanitaar- ja riikliku julgeoleku kriisiga meie edelapiiril,» märkis ta. 

USA sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen ütles, et lähikuudel on oodata sisserändajate arvu edasist kasvu. Tema sõnul kasutatakse lapsi pahatihti «etturitena» riikipääsemiseks. 

Nielsen ütles end migrantidele kaasa tundvat, kuid kinnitas, et tegemist on «eriolukorraga». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles