Riigikohus tahab täpsemat e-valimiste protseduuri (10)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Villu Kõve.
Riigikohtu esimees Villu Kõve. Foto: Kristjan Teedema

Riigikohtu esimees Villu Kõve ütleb, et inimesed peavad aru saama, kuidas e-hääled kokku loetud saavad. 

Kuigi riigikohus ei tuvastanud valimiskaebuste läbivaatamisel ühtegi sellist rikkumist, mis oleks andnud alust valimistulemuste tühistamiseks, näeb kõrgeim kohtuvõim võimalust õigusakte konkreetsemaks muuta, et e-valimiste protseduurid oleksid kõigile üheselt arusaadavad. See aitaks vältida ka kaebuste laviini, mis pärast valimisi tavaliselt riigikohtusse jõuavad.

Riigikohtu esimehe Villu Kõve sõnul on elektrooniliste häälte kokkulugemise tehniline kirjeldus õigusaktide tasandil liiga hõre. «Raske on kontrollida reeglite järgimist, kui detailseid reegleid ei ole õigusaktides kirjas,» ütles Kõve ja tõi näiteks, et üks teema, mis riigikohtusse jõudis, oli see, kas valimiskomisjoni esimees peab elektrooniliste häälte mitmekordsel ülelugemisel allkirjastama protokolli iga kord uuesti või piisab ühest korrast.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles