Politsei otsib isikut, kes on teinud kahe päeva jooksul vähemalt kümme pommiähvardust

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei otsib inimest, kes saatis eile neljale Tallinna suuremale kaubanduskeskusele pommiähvardust sisaldava kirja. On teada, et ka täna on mitmed kaubanduskeskuses ja ettevõtted saanud e-postiga sarnase sisuga kirju. 

Sarnaseid pommiähvarduste laineid on politsei kinnitusel olnud varem nii naaberriikides kui ka kaugemal. Eile kontrollisid demineerijad ähvarduse saanud ettevõtteid ning ühelgi juhul ohtu ei tuvastatud.

«Oleme praegu otsustanud, et ähvarduse masspostitamise adressaate kontrollitakse, kuid massevakuatsiooni ei korralda. Ähvardaja eesmärk ongi inimeste igapäevategemisi häirida ja selle abil tähelepanu saada. Oleme veendunud, et tegemist on pahatahtliku masspostitusega ja tegelikku ohtu ei ole,» ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre.

Eilse ja tänase jooksul on pommiähvarduse sisuga tulnud e-kirju saadetud politseile teadaolevalt kümnele adressaadile. Kuna kirjad saabusid nädalavahetusel ja ka öisel ajal, ei pruugi kõik ähvarduskirjad olla politseini jõudnud.

«Kui mõni ettevõte avastab veel pommiähvardusega kirju, siis palume seda mitte kustutada ning teatada sellest Häirekeskuse numbril 112,» lisas Urmet Tambre.

Ehkki kirjade saatjat pole tuvastatud, tegeleb isiku leidmisega politsei küberüksus. Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) juhi Tõnu Tammeri sõnul on nad valmis politseile vajadusel abiks olema. «Politseil on võimekas küberüksus, kes kindlasti teeb head tööd ning vajadusel oleme neile nõu ja jõuga abiks,» ütles ta.

Tammeri sõnul ei saa hetkel kommenteerida, et milliseid võimalusi e-posti saatja väljaselgitamiseks on. «Menetlus käib ning me ei tea, kui teadlik on inimene, kes kirju saatis ja keda taga otsitakse. Iga vihje selle kohta, mida anname, võib menetluse kahjuks pöörata - ehk kui me ütleme, millised on e-posti saatja kindlaks tegemise võimalused või takistused, annab see mõnes mõttes edumaa kurjategijale,» selgitas Tammer.

Eile saadeti neljale Tallinna suuremale kaubanduskeskusele pommiähvardused: esmalt Viru keskusele, seejärel Kristiine, Rocca Al Mare ning Arsenali keskusele. 

Juhtunu osas on alustatud menetlust avaliku korra raske rikkumise paragrahvi (§ 263) alusel. Lõhkeseadeldise või lõhkeainega ähvardades on võimalik rikkujat karistada rahalise trahviga või kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles