Seadusemuudatus võib teha kõigist sakslastest elundidoonorid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal ootas Saksamaal organisiirdamist 9400 inimest.
Eelmisel aastal ootas Saksamaal organisiirdamist 9400 inimest. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Scanpix

Saksamaa terviseminister esitas täna Liidupäevale seadusemuudatuse eelnõu, millega saaks kõigist sakslastest elundidoonorid, kui nad ei väljenda selgelt soovi organite loovutamisest keelduda. 

Seaduseelnõu toetajate sõnul aitaks see suurendada organidoonorite hulka, kriitikud leiavad, et organite loovutamine peaks ka edaspidi olema vabatahtlik.

Saksamaa terviseminister Jens Spahn.
Saksamaa terviseminister Jens Spahn. Foto: / imago/Mauersberger / Scanpix

Saksamaa terviseminister Jens Spahn tutvustas seadusemuudatuse ideed täna ja selgitas, et tegemist on püüdega suurendada riigis organidoonorite hulka.

Praegu kehtib Saksamaal süsteem, mille kohaselt saab iga soovija end organidoonoriks registreerida ja juhul, kui inimesega juhtub õnnetus ning ta hukkub või on ajusurmas, teavad arstid, et võivad tema elundid eemaldada ja abivajajatele siirdada.

Ent kuna uut organit vajavate inimeste hulk on püsivalt suur, aga vajalike organite arv ebapiisav, tahetakse süsteemi muuta.

Terviseministri ettepanek algatas ühiskonnas terava debati, sest uue seaduse kohaselt oleksid kõik elanikud automaatselt elundidoonorid. Organi loovutamisest keeldumiseks tuleks inimesel lasta end organidoonorite registrist eemaldada.

Seega muutuks süsteem senisele sisuliselt vastupidiseks. Praegu tuleb end organidoonoriks registreerida, seadusemuudatuse korral saaks kõigist inimestest automaatselt organidoonorid, aga sellest registrist oleks võimalik lasta end soovi korral välja arvata.

Samuti jääks seadusemuudatuse jõustumise järel inimese lähedastele õigus organite eemaldamine keelata.

Terviseminister rõhutas, et seadusemuudatus ei tee tegelikult organidoonorlust kohustuslikuks, sest kõigil soovijatel on võimalik doonorite registrist lahkuda. Minister näeb seadusemuudatus ainsa võimalusena tõsta organeid loovutavate inimeste hulka.

Terviseministri ettepanekut toetas ka sotsiaaldemokraatliku erakonna tervisepoliitika ekspert Karl Lauterbach, kelle sõnul on organisiirdamist ootavate inimeste hulk väga suur.

Saksamaa Liidupäeva saadikud erakondadest Rohelised, Vasakpartei ja Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) pakkusid välja aga alternatiivse lahenduse doonorite arvu suurendamiseks.

Saadikutegrupi meelest võiks elundidoonorlus jääda vabatahtlikuks, aga inimestele tuleks sagedamini pakkuda võimalust end organidoonoriks registreerida.

Eelmisel aastal ootas Saksamaal organisiirdamist ligikaudu 9400 inimest. Samal ajal tehti organisiirdamine veidi vähem kui tuhandele inimesele ning 2000 inimest suri uut elundit oodates.

Praegu peavad organite loovutamiseks valmis olevad sakslased end ise registreerima ja rahakotis organidoonori tunnistust kandma.
Praegu peavad organite loovutamiseks valmis olevad sakslased end ise registreerima ja rahakotis organidoonori tunnistust kandma. Foto: Christian Ohde / imago/Christian Ohde / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles