Pilk ajalukku – hotelli Antonius avamisest täitub 10 aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antonius hotell

Tänavu tähistab hotell Antonius kümne aasta täitumist oma avamisest, olles selle aja jooksul võõrustanud nii erinevate riikide äri- ja erareisijaid kui ka Rootsi kroonprintsessi ja mitmeid presidente. Juubeli puhul naasevad üheks õhtuks hotelli esimene peakokk Marko Lumera ja sommeljee Roman Altmart.

Maja täis ajalugu

Ülikooli 15, kus asub tänane hotell Antonius, on maja, mis läbi mitme sajandi on näinud tõeliselt ajalugu mööduvat. Seal on asunud Püha Antoniuse Gild, Liivimaa Aadlimõisate Krediidiselts, kübarameistri töökoda, politseikontor, korterid, bürooruumid jne. Kui seista Ülikooli ja Jakobi tänavate ristumiskohas ning vaadata ülikooli peahoone vastas asuva hotelli Antonius poole, on ilmselge, et kui 1810. aastal hotelli hoonete tolleaegne kinnistuomanik ümberehitusi alustas, ajendas neid töid aasta varem üle uulitsa valmis saanud Tartu Ülikooli peahoone ning nii esifassaad kui ka dekoor on valminud võttes eeskuju suurejoonelisest ehitisest teispool tänavat.

Sirvides hotelli külalisteraamatut, leiab 2009. aasta novembrist kirjutise: „Täna kuuskümmend aastat tagasi oli väike Jaan Kaplinski siin, koolist tagasi, luges arvatavasti raamatut...“. Sissekande allkiri pärineb ei kelleltki muult kui armastatud kirjanikult ja luuletajalt Jaan Kaplinskilt endalt, kes kolis 40ndatel perega Ülikooli 15 asunud korterisse.

Viimased 10 aastat on aga selles majas tegutsenud hotell Antonius koos samanimelise restoraniga, mis on nime saanud sadakond aastat tagasi samas majas peavarju leidnud Püha Antoniuse Gildi järgi.

Foto: Antonius hotell

Hotelli avamisest 10 aastat

Pärast 7 aastat kestnud restaureerimistöid, mille märksõnadeks olid ajalooliselt väärtusliku taastamine ja eksponeerimine ning seda toetavate interjöörilahenduste loomine, avati hotell 2009. aastal ning kuigi avalikku infot polnud ega avamispidu toimunudki, hakkas külalisi saabuma juba siis, kui tubadesse veel iga päev uut restaureeritud mööblit saabus. Umbes sama kordus 2016. aastal, mil hotell laienes 9 numbritoa võrra, taasühendades ajalooliselt samale omanikule kuulunud Ülikooli 13 ja Ülikooli 15 majad.

Hotellijuht Katre Käärik teab rääkida, et päris avamisajal oli restoran mõeldud vaid hotellikülalistele ning õhtusööki pakuti nii, et kõik külalised istusid ühise pika laua taga. Üsna varsti hakati toimetama aga à la carte restoranina ning avati uksed ka külastajatele väljastpoolt hotelli. Tänaseks on restoran Antonius pälvinud mitmeid tunnustusi ning kuulub restoranijuhi White Guide 2019 järgi väga hea tasemega restoranide hulka.

Foto: Antonius hotell

Hotellijuhi sõnul on kõige olulisemaks prioriteediks igale külalisele meeldejääva ning personaalse elamuse loomine ja butiikhotelli suurus pakub suurepärase võimaluse tõepoolest kõikidele klientidele tähelepanu pöörata. Karge-romantilise kujundusstiiliga hotelli võlusid armastavad eriti oma uue elu alguses olevad pulmapaarid, kes valivad selle sageli ilupiltide tegemiseks või pidulikuks õhtusöögiks koos ööbimisega näiteks suurejoonelises Antoniuse Sviidis. 10 aasta jooksul on hotellil olnud au võõrustada aga ka näiteks Rootsi kroonprintsess Victoriat koos prints Danieliga ning Poola, Soome, Islandi ja muidugi Eesti presidente.

Foto: Antonius hotell

Esimene peakokk juubeli puhul taas köögis

10 aasta täitumist hotelli avamisest tähistatakse eriliselt aga 11. aprillil, mil restorani kööki naaseb selle esimene peakokk Marko Lumera, kes koos praeguse peakoka Reimo Tättariga valmistab 6-käigulise õhtusöögi. Tänasel päeval on teed viinud Marko Pärnusse, kus ta tegutseb restoranide Raimond ja Akord peakokana. Algusaegadest leiab üheks õhtuks Antoniusesse tagasitee ka sommeljee Roman Altmart, kes on sobitanud menüü juurde veinid vinoteegist Rein Kasela Veinituba, kus ta koos legendaarse tippsommeljee Rein Kaselaga toimetab. Õhtusöögil tutvustab Roman kaasavõetud veine ning küllap tuleb õhtu jooksul jutuks ka mõni seik kümnenditagusest ajast.

Rohkem infot õhtusöögi kohta leiab Antoniuse kodulehelt

Copy
Tagasi üles