Sudaani armee ei luba riigil kaosesse langeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani meeleavaldajad nõuavad president Omar Al-Bashiri lahkumist.
Sudaani meeleavaldajad nõuavad president Omar Al-Bashiri lahkumist. Foto: STRINGER / REUTERS

Sudaani armee ei luba riigil kaosesse langeda, lubas esmaspäeval kaitseminister Awad Ibnouf.

"Sudaani armee mõistab meeleavalduste põhjusi ning pole vastu inimeste nõudmistele ja püüdlustele, kuid me ei luba riigil kaosesse langeda," ütles kindral Ibnouf uudisteagentuurile SUNA.

Sudaani presidendi Omar al-Bashiri vastaseid meeleavaldusi korraldav organisatsioon kutsus esmaspäeval sõjaväge pidama meeleavaldajatega kõnelusi ajutise valitsuse moodustamiseks.

"Kutsume Sudaani relvajõude rääkima otse Vabaduse ja Muutuse Alliansiga, et toetada rahumeelset ajutise valitsuse loomise protsessi," ütles ühenduse kõrge liige Omar el-Digeir armee peakorteri ees, kus peavad alates laupäevast istumisprotesti tuhanded meeleavaldajad.

Digeiri sõnul on protesti korraldajad moodustanud ka nõukogu kõneluste alustamiseks julgeolekuvägede ja rahvusvahelise kogukonnaga, et leppida kokku poliitilises üleminekus, millega antakse võim "revolutsiooni huve esindavale ajutisele valitsusele".

"Kordame meie rahva nõudmist, et režiimi juht ja tema valitsus astuksid kohe tagasi," sõnas ta. "Kutsume ka Sudaani relvajõude lõpetama toetust režimiile, mis on kaotanud legitiimsuse."

"Kutsume Sudaani relvajõude toetama Sudaani rahva alternatiivi üleminekuks demokraatlikule tsiviilvalitsusele," lausus Digeir liidu avaldust ette lugedes.

Sudaani siseminister ütles esmaspäeval, et laupäeval sai pealinnas Hartumis sõjaväe peakorteri juurde kogunenud meeleavaldajate laialiajamise käigus surma kuus ja mujal riigis surma veel üks meeleavaldaja.

"Meeleavalduste laialiajamisel hukkus seitse inimest, kuus neist Hartumi osariigis ja üks Darfuris," ütles Bushara Juma parlamendile ja lisas, et laupäeval kogunes sõjaväe peakorteri ette umbes 10 000 meeleavaldajat.

"Veel 15 kodanikku ja 42 julgeolekujõudude liiget said vigastada," lausus minister.

Juma sõnul korraldati 6. aprillil pealinna Hartumi ümbritsevas osariigis 23 protesti, milleks tegi üleskutse Sudaani kutsetööliste liit, mis on juhtinud detsembris alanud meeleavaldusi president Omar al-Bashiri vastu.

Minister rääkis, et sarnaseid proteste korraldati 6. aprillil ka mitmes teises Sudaani linnas.

Alates detsembrist on meeleavaldustel ametnike sõnul hukkunud 38 inimest, kuigi Human Rights Watchi andmeil on surnud 51, nende seas lapsi ja meedikuid. 

Esmaspäeval jätkus Hartumis presidendi residentsi ja sõjaväe peakorterit majutavas valitsushoonete kompleksi ees kolmandat päeva meeleavaldajate istumisprotest. Sõjavägi paigutas varahommikul sõdurid kompleksi ja seda ümbritsevaid tänavaid turvama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles