Taliban keelas Punase Risti ja WHO tegevuse Afganistanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad.
Talibani võitlejad. Foto: EPA/Scanpix

Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC) peatas oma töö Afganistanis pärast Talibani keeldu, mis hõlmas ka Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO).

Talibani neljapäevase avalduse kohaselt ei järginud Punane Rist islamistidega sõlmitud kokkuleppeid.

Ühtlasi süüdistasid talibid WHO-d kahtlastes liikumistes vaktsineerimiskampaania ajal. 

Selle tulemusena otsustas Taliban keelata kuni edasiste teadeteni nende kahe organisatsiooni tegevuse kogu riigis, hoiatades, et ei taga tervishoiutöötajate julgeolekut. Talibani kontrolli või mõju all on umbes pool riigi territooriumist. 

ICRC pressiesindaja Robin Waudo sõnul on organisatsioon peatanud oma tegevuse Afganistanis, kus paljudes maapiirkondades sisuliselt puudub juurdepääs tervishoiuteenustele ning kus on sagenemas lastehalvatuse juhtumid.

"Me võtame selle info teadmiseks ning oleme peatanud oma tegevuse riigis julgeolekutagatiste puudumise tõttu," märkis Waudo. 

"Me oleme ühenduses (Talibaniga), et algatada selle avaldusega seoses kahepoolne ja konfidentsiaalne dialoog." 

WHO ei ole seni kommentaarisoovile vastanud. 

Taliban peatas julgeolekukokkuleppe Punase Ristiga ka mull augustis, mil organisatsioon samuti oma tegevuse peatas. 

Talibani andmeil taastas ICRC oma töö pärast läbirääkimisi oktoobris.

Latehalvatuse juhtumid kogu maailmas on 1988. aastast saadik enam kui 99 protsenti langenud, kuid Afganistanis, Nigeerias ja Pakistanis levib see WHO hinnangul endiselt endeemiliselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles