Pirital ja Pikakari rannas heisatakse sel aastal taas sinilipud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinilipp.
Sinilipp. Foto: Urmas Luik

Tänavusel hooajal heisatakse Pirita ja Pikakari supelrandadel taas rahvusvaheline kvaliteedi ökomärgis «Sinilipp», Rahvusvaheline Keskkonnahariduse Fond FEE tunnustab Tallinna kahte supelranda kvaliteedimärgiga juba kuuendat aastat järjest.

Ökomärgise «Sinilipp» saamine eeldab põhjalikku ettevalmistust, kvalifitseerimiseks on vajalik täita 32 kriteeriumit ja sellel aastal ei olnud žüriil ühtegi märkust ning otsus saadeti kiidusõnadega tehtud töö eest. Kriteeriumite täitmisel on suur panus Pirita linnaosavalitsusel ja Põhja-Tallinna valitsusel koostöös kommunaalameti ja keskkonnaametiga.

«Rahvusvaheline «Sinilipp» on ökomärgis, mis näitab, et vesi on puhtam kui riiklikud normid nõuavad,» sõnas abilinnapea Züleyxa Izmailova. «Tallinn osaleb erinevates kekskonnaprojektides, mis on suunatud merevee puhtuse tõusule. Loodan, et peatselt saabub aeg, kus kõik Tallinna rannad saavad uhkelt heisata «Sinilipu».»

Põhja-Tallinna linnosavanema asetäitja Julianna Jurtšenko arvab, et ökomärgisega tunnustamine on paljude inimeste suure töö tulemus. «Mul on hea meel, et kaks Tallinna randa suutsid ka seekord kõik vajalikud kriteeriumid täita. Pikakari rand on kahtlemata Paljassaare poolsaare pärl, siin on olemas nii puhas loodus kui ka kõik vajalik puhkamiseks – riietuskabiinid, palliplats, kiiged, laudteed, prügikastid ja muu. Nüüd on oluline rannas korda ja puhtust hoida ja see sõltub juba igaühest meist. Mida rohkem hoolime ja hoiame oma kodukanti, seda rohkem saame panustada arengusse, mitte taastamisse,» sõnas Jurtšenko.

Tallinna keskkonnaamet planeerib suviseks rannahooajaks mitmeid keskkonnahariduslikke tegevusi. Koostöös Pernova hariduskeskusega on Pirita ja Pikakari randades nädalavahetustel kogu perele mõeldud tegevustelk «Hoia merd». Tegevustelgis pakutakse juhendajate eestvedamisel erinevaid õppemänge merekeskkonnaga tutvumiseks ja puhta mere hoidmiseks, ülevaade erinevatest rannatüüpidest, merega seotud taimedest, loomadest, lindudest ja kaladest. Selline tegevus aitab tõsta osalejates teadlikkust Läänemere keskkonna probleemidest. Pirita rannas on juulikuus üleval näitus «Mereprügi», mis suunab tähelepanu merekeskkonna hoidmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles