Pariisi meeri sõnul õnnestus Notre-Dame'ist päästa hindamatuid aardeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva õhtul kella kaheksa paiku Eesti aja järgi lahvatas Pariisis Notre-Dame'i katedraalis tulekahju. Veel pole põlengu põhjuseid ametlikult kommenteeritud.
Esmaspäeva õhtul kella kaheksa paiku Eesti aja järgi lahvatas Pariisis Notre-Dame'i katedraalis tulekahju. Veel pole põlengu põhjuseid ametlikult kommenteeritud. Foto: BALEYDIER/SIPA / BALEYDIER/SIPA

Pariisi Jumalaema kirikust õnnestus päästa mitmeid hindamatuid religioosseid ja kunstiaardeid, kirjutas teisipäeval Twitteris Pariisi linnapea Anne Hidalgo. 

Meer märkis, et tuletõrjujad, politseinikud ja linnaametnikud moodustasid inimketi, piki mida päästeti esemeid põlevast pühakojast. Välja õnnestus muu hulgas tuua katoliiklastele äärmiselt tähtis Kristuse okaskroon (La couronne d'épines), mis linnapea sõnul on nüüd kindlas kohas. 

Ristisõdijad röövisid okaskrooni Konstantinoopolist neljanda ristisõja ajal 1204. aastal ning 1239. aastal ostis Prantsusmaa kuningas Louis IX selle hiigelsumma eest Ladina keisrilt Baudouin II-lt. 

Lisaks on turvaiises paigas ka Prantsuse kuninga kasutatud keep 13. sajandist.

Linnapea oli oma säutsuga liitnud pildi, millelt võib näha Notre-Dame'ist päästetud esemeid kilesse pakituna. Esialgu on ebaselge, kui palju õnnestus katedraalist esemeid ja kunsti välja tuua. 

Pariisi päästeteenistuse ülema Jean-Claude Gallet' sõnul pingutavad tuletõrjujad selle nimel, et turvata Notre-Dame'i tagumine osa, kus valdav osa väärtuslikke esemeid asub. 

Katedraal süttis esmaspäeval. Ööl vastu teisipäeva õnnestus põleng kontrolli alla saada. Päästjate sõnul on kiriku peakonstruktsioon päästetud ja põlengu eest kaitstud ning kaks peamist torni pole enam ohus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles