Kõlvart: inimeste austus ajaloo vastu on tulekahjudest tugevam (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumalaema kirik päev pärast ulatuslikku põlengut.
Jumalaema kirik päev pärast ulatuslikku põlengut. Foto: Erik Tikan

Pariisi Jumalaema kiriku põleng tuletab meile meelde, kui habras võib olla kultuuripärand ja näitab, et see vajab kaitset, ütles täna Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

«Tunnen Pariisi linnale ja selle elanikele kaasa Notre Dame’i kiriku traagilise põlengu puhul,» ütles Kõlvart täna. «Kirikuid ehitatakse sajandeid, kuid tulekahjus võib sajandite töö hävida hetkedega.»

Kõlvart lisas, et tegemist on kirikuga, mis on kogu Euroopa kultuuripärand ja nii pole selle taastamine üksnes Pariisi, vaid kogu Euroopa mure. 

«Tallinna inimesed mõistavad, mida tähendab suure sümbolväärtusega kiriku põleng linnale, sest paljud tallinlased mäletavad veel Niguliste kiriku põlengut 1982. aastal,» mainis linnapea.

«Inimeste austus ajaloo vastu on tugevam tulekahjudest. See kirik tõusis tuhast ja rõõmustab nii meie linna elanikke kui ka Tallinna külalisi. Pühavaimu kirik sai kannatada 2002. aastal, kuid taastati aastaga. Me jätkame oma tööd sakraalehitiste taastamisel ja kaitsel ning soovime selleks jõudu ka oma partnerlinnale Pariisile,» lõpetas Kõlvart.

Tallinn tegeleb praegu Kaasani Jumalaema kiriku restaureerimisega, eesmärgiga saada see korda 2021. aastaks, mil kirik saab 300-aastaseks. Toomkirikus on kavandamisel küttesüsteemi vahetus. Mullu korrastati paavsti visiidi eel Peeter-Pauli kiriku interjöör, Tallinn eraldas töödeks 125 000 eurot. Kokku on Kirikurenessansi raames eraldatud kirikute kordategemiseks üle üheksa miljoni euro.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles