Kaljulaid kohtumisest Putiniga: ega mingisugust sõprust ei tekkinud sellest vestlusest (13)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Kaljulaid-Putin.
Kaljulaid-Putin. Foto: Konstantin Sednev

President Kersti Kaljulaid rääkis ETV saates «Välisilm» oma Venemaa visiiti kommenteerides, et ta soovib, et Eesti riik oleks teiste NATO ja ELi riikidega samal tasemel - et Eesti räägiks enda eest ise.

«Me ju räägime ise väga palju Venemaast, kui me kohtume teiste riigipeadega, on ka märksa ausam seda teha, kui sa oled ka ise valmis needsamad mõtted edastama otse Vene riigipeale,» rääkis Kaljulaid saates. 

«Ega mingisugust sõprust ei tekkinud sellest vestlusest, me oleme ikka väga paljudes põhimõttelistes küsimustes väga erimeelsed inimesed, aga kahtlemata, kui peaks olema vajadus suhelda, siis me saaksime sellega hakkama, nagu me saime hakkama seekord,» kommenteeris ta kohtumist Venemaa riigipeaga.

Presidendi sõnul oli visiit liitlastega igati kooskõlastatud. «Mu seisukohad olid selged ja mu seisukohad olid ette teada,» ütles Kaljulaid, rõhutades, et ta ei kaldunud oma põhimõtetest kordagi kõrvale. Kaljulaid lisas, et Putini seisukohad Ukrainast ja Gruusiast rääkides on endised. «Oleks olnud imelik oodata mingisugust edasiminekut sealsetes positsioonides,» sõnas ta. «Minule küll sellist muljet ei jäänud, et sealt võiks olla mingit paradigmaatilist muudatust loota.»

Vastates küsimusele, miks ei olnud Eesti presidendiga kaasas välisministrit, ütles Kaljulaid, et tema ei sekkunud delegatsiooni kokkupanekusse, sellega tegelevad ametnikud. «Mul on oma rolliga sellel kohtumisel piisavalt tegemist,» märkis Kaljulaid. 

«Aga hakates tagantjärele, kui see küsimus tekkis, mõtlema, et võib-olla sai nagu see visiit selles mõttes minu jaoks isegi veel kuidagi bravuurikam tänu sellele, et ma andsin simultaani - kaks ministrit ja president, eksole. Oli väga hea tunne seda vestlust pidada ja tunda, et ma ei jää ei majandus-, välis- ega muudes teemades tehniliselt alla,» rääkis Kaljulaid. President lisas, et harjutas enne kohtumist ministeeriumide ametnike abil vestlust eri teemadel, mis Venemaal jutuks tulid. «Ma tundsin, et ma olin valmis selleks kohtumiseks.»

Kaljulaid ütles, et talle jäi mulje, et mõned tehnilised detailid tulid Vene poolele üllatusena ja just seetõttu kestis vestlus Putiniga plaanitust kauem. «Näiteks meie elektrivõrkude desünkroniseerimise küsimuses president Putin ei teadnud, et meil on majanduslikke argumente, miks me seda teeme. See oli talle täielik uudis, tema jaoks oli see puhas kiusuprojekt siiamaani. Rääkisime läbi need asjad. Loomulikult meiega ei nõustuta, aga vähemasti mõistetakse, mis on meie kalkulatsiooni muud osised.»

Kaljulaid lisas, et visiidi tulemusi pole ta kellegagi veel laiemalt arutanud. «Küll jõuab rääkida,» sõnas Kaljulaid. «Midagi põletavat seal ei olnud, mida peaksin kohe kiiresti kellelegi edastama.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles