Kaks head muruniidukit suurde aeda – Makita ja MTD

Kaup24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaup24

Oled aiaomanik ja aed on keskmisest suurem, lisaks ebakorrapärase reljeefi ning tiheda muruga? Siis on tubli bensiininiiduk just õige valik. Võimsam niiduk tuleb karmina muru pügamisega kahtlemata paremini toime kui elektriline.

Suur niidetav  maa-ala on teine koht, kus kindlalt eelistada bensiinimootoriga masinat. Akul töötava elektriniiduki korral ei pruugi ühe laadimiskorraga suurema kui mõnesajameetrise krundi niitmine ka õnnestuda. See-eest paagitäiest bensiinist jätkub päris mitmeks korraks. 

Aiapidaja tõhusate abilistena tutvustame allpool kahe bensiinil töötavat muruniidukit: lükatava Makita PLM4627N ja iseliikuva MTD 53 SPSB HW.

Makita PLM4627N – rohkemat kui niiduk

Bensiiniga töötavad masinad jagunevad laias laastus kahte rühma. Makita PLM4627N kuulub lükatavate niidumasinate hulka. Soovituslik maksimaalne pindala selle muruniidukiga  niitmiseks on 1200 m².

Muru kärpimine sujub kiirelt, sest niiduki töölaius on 46 cm. Parima tulemuse saamiseks tuleb alati kasutada täisgaasi ja sobivaimat lõikepikkust. Neid on lausa 7, vahemikus 25-75 mm.

Aialapi niitmisel saad kasutada külgväljaviset, kus niide jääb murule. Aga võid koguda niidetud heina ka niidukil olevasse kogumiskasti, mille maht on 60 liitrit. Kogumiskastil on ka aken täituvuse seisukorra jälgimiseks. Vajadusel tühjenda see ja muruniitmiste vahel tasub kasti aeg-ajalt tuulutada.

Makita PLM4627N omab ka multšimisfunktsiooni. Multšimisel hakitakse niidetud rohi pisikesteks tükkideks ja heidetakse murule tagasi väetisena. Tootja sõnul võib multšimiseks samuti kasutada murul olevaid kevadisi või sügisesi lehti. Muidugi ei tasuks oodata kuni kõik lehed puudelt langenud on, sest siis on lehekiht niiduki jaoks lihtsalt liialt paks. Kindlasti peavad lehed olema multšimiseks kuivad.

Pärast niitmistööd puhasta niiduk rohust. Korra niitmishooaja jooksul õlita rattaid ja uut alustades, vaheta välja süüteküünlad.

MTD 53 SPSB HW – iseliikuv ja laiema niidulaiusega

MTD niidumasina mudel 53 SPSB HW on küll bensiinimootoriga, aga iseliikuv. See tähendab, et niidukil on olemas sarnane veomehhanism autole. Ehk vajutades gaasihoovale hakkab 36 kg kaaluv niiduk ise liikuma. Hea variant, et muru hooldamine ei sõltu nii ainult ühe inimese oskustest niidukiga umber käia. Iseliikuva niidukiga saab niitmist jagada ka pereliikmete vahel, kel rammu erinevalt.

Ühe heinavaalu laius, mida niiduk niidab, on 53 cm. Niitmise kõrgust saad reguleerida 28 kuni 96 mm ja seda 6 astmes.

Ka seda niidumasinat saab kasutada rohukoguriga või ilma. Rohukogurita töötades ole tähelepanelik külgväljaviske avast lenduda võivate kivikest ja okste suhtes. Rohukoguri maht on ka eelmisest niidukist mahukam, 70 liitrit.

Multšides aga niitejäägid saab muru kätte vajalikud toitained. Maksimaalse tulemuse saavutamiseks tuleb muru alati hoida lühikesena ning niita muru aeglaselt ja valida mootori maksimaalsed pöörded.

Kuidas hooldada niidukit?

Pärast niitmist puhasta niiduki terade ümbrus  ja vahetevahel võid metallist osad käia üle õlitatud lapiga. Kui masin jääb seisma rohkem kui kuuks, siis lase välja üleliigne kütus, eemalda murutükid, praht ja tühjendada rohukogur.

Hoiustamisel talveks saad peaaegu iseenesest mõistetavalt seadme käepideme ruumi kokkuhoiuks eemaldada või kokku voltida, mistõttu niiduk ei võta väga hoiuruumis endale palju ruumi.

Nipid muru niitmiseks

Muru soovitatakse niita kõrgemalt ning ka sügiseti tasub muru niita.

Ostusoovitused

Makita PLM4627N - soovid suurele maa-alale tõhust muruniidukit, aga tahad säilitada suuremat kontrolli masina juhtimise üle.

MTD 53 SPSB HW - soovid võimast muruniidukit suure aia hooldamiseks, aga ei taha lükatavat niidukit.

Või otsid siiski teistsugust mudelit? Tutvu muruniidukite laia valikuga Kaup24 e-poes.

Copy
Tagasi üles