FBI direktor: Venemaa üritab ka USA 2020. aasta valimisi mõjutada (2)

Copy
USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Christopher Wray.
USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Christopher Wray. Foto: AP/Scanpix

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Cristopher Wray eeldab, et Venemaa proovib läbi sotsiaalmeedia, libauudiste ja propaganda mõjutada ka Ühendriikide 2020. aasta presidendivalimisi.

Wray ütles Washingtonis mõttekojas Välissuhete Nõukogu (CFR), et nagu ka 2016. aasta USA presidendivalimistel, proovis Venemaa mõjutada 2018. aasta USA vahevalimisi ja eeldatavasti teeb sama järgmisel aastal peetavatel presidendivalimistel.

«Üpriski katkematult on jätkunud sotsiaalmeedia, libauudiste, propaganda, libakontode ja muu säärase kasutamine meie lõhestamiseks,» märkis ta.

«Vene luureteenistused proovivad meid üksteise vastu pöörata, tekitada lõhesid, lahkhelisid, õõnestada ameeriklaste usku demokraatiasse,» lausus FBI direktor.

«See ei ole vaid oht valimiste ajal, see on üpriski 365-päeva-aastas laadi oht ja see on kindlalt jätkunud,» sõnas ta. «Me vaatame 2018. aastat kui peaproovi suureks etenduseks 2020. aastal.»

Wray ütles, et kuigi Venemaa proovis mõjutada kahtesid viimaseid valimisi, ei saanud Ühendriikide valimistaristu mõjutada.

Tema sõnul on sotsiaalmeediafirmad teinud suuri edusamme sellise tegevusega võitlemiseks.

«Ma arvan, et need firmad saavad aru, et nad peavad rakendama meetmeid, et nende platvorme ei kuritarvitataks,» lausus FBI direktor. «Vahevalimistega seoses oli palju edulugusid, kus firmad rakendasid iseseisvalt meetmeid ja sulgesid kontosid.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles