Ekspert: Türgi ei saa endale praegu strateegilist kursimuutust lubada

BNS
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan 12. mail trammi juhtimas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan 12. mail trammi juhtimas. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / Scanpix

NATO-sse kuuluv Türgi ei saa endale majandusliku haavatavuse perioodil strateegilist kursimuutust lubadust, ütles Istanbulis baseeruva vabaühenduse Hollings Center direktori abi Sanem Güner usutluses BNS-ile.

«Türgil on pingelised suhted nii USA kui ka Venemaaga ja Erdoğani arvestus lähtub vajadusest hoida kõik võimalused käepärast juhuks, kui üks nendest suhetest peaks halvenema,» lausus Güner Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile viidates.

Güner osaleb 17. mail Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil, mida korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus (RKK).

«Tõepoolest, alles hiljuti ütles ta, et Türgi kompass näitab Euroopa Liitu, ja seda hoolimata väga keerulistest suhetest ka EL-iga,» sõnas USA kongressi asutatud vabaühenduse direktor BNS-ile.

Tema sõnul on Erdoğani isikuomadused oma eelkäijatest väga erinevad selles mõttes, et ta ei karda võtta ette suuremaid asju, kui tema kaalukus eeldaks.

«Suurema osa ajast ei saa ta oma tahtmist, kuid mõnikord see tal õnnestub ja sellega võidab ta punkte siseriiklikult ja rahvusvaheliselt,» sõnas Güner.

Tema sõnul on Türgi Vene õhutõrje raketisüsteemide S-400 ja USA varghävitajate F-35 tellimusi ümbritsev segadus hea näide.

«Kui Erdoğan saab oma tahtmise, läheb ta ajalukku Türgi liidrina, kellel õnnestus teha kaitsevajaduste osas lõpp Türgi sõltuvusele USA-st ja NATO-st,» ütles Güner BNS-ile.

RKK korraldatav Lennart Meri konverents «Üks minevik, mitu tulevikku» toob 17.-19. maini Tallinnasse välis-, kaitse- ja julgeolekupoliitika üle arutlema nii praegused riigijuhid, poliitikakujundajad ja tuntud mõttekodalased kui ka noored tulevikutegijad kogu maailmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles