Meedia: Iraan hukkas CIA heaks luuranud kaitseministeeriumi töövõtja

Copy
Laupäeval tehtud foto ühest Iraani pealinna Teherani tänavast.
Laupäeval tehtud foto ühest Iraani pealinna Teherani tänavast. Foto: EPA/Scanpix

Iraan hukkas USA Luure Keskagentuuri (CIA) kasuks spioneerimises süüdi mõistetud kaitseministeeriumi töövõtja, edastas Iraani meedia laupäeval.

«Surmanuhtlus viidi täide Jalal Haji Zavari, kaitseministeeriumi õhu- ja kosmoseorganisatsiooni töövõtja puhul, kes luuras CIA ja Ameerika valitsuse kasuks,» vahendas poolametlik uudisteagentuur ISNA Iraani sõjaväe teadet.

Zavari paljastas spioonina kaitseministeeriumi luureüksus, edastas ISNA.

Uurimise käigus kahtlusalune «tunnistas avalikult üles CIA kasuks luuramise» raha eest ja tema kodust leiti sularaha ja luureseadmeid, kirjutati teates.

Uudisteagentuur ei avaldanud väidetava spiooni hukkamise aega, kuid teatas, et Zavari mõistis süüdi Iraani sõjaväekohus ja ta hukati pealinnast Teheranist läänes Karaji linnas Rajayi Shahri vanglas.

ISNA ei avaldanud ka Zavari vahistamise aega, kuid märkis, et tema leping kaitseministeeriumiga tühistati Iraani ajaarvamise 1389. aastal (märtsis 2010-2011).

Zavari endine naine mõisteti süüdi «luuramisega seotuses» ja ta kannab 15-aastast vanglakaristust, lisas ISNA.

Iraan teatas 18. juunil CIA-ga seotud võrgustiku purustamisest ja ütles, et mitu spiooni on kinni peetud.

«Me leidsime hiljuti Ameerika luureteenistuse vihjete põhjal uued agendid, kelle ameeriklased olid värvanud, ja purustasime uue võrgustiku,» vahendas uudisteagentuur IRNA luureministeeriumi ametniku sõnu.

Mõned CIA võrgustiku liikmed peeti kinni ja anti kohtule üle, teisi tuleb veel täiendavalt uurida, lisati teates.

IRNA nimetas spioonivõrgustiku purustamist «kaugeleulatuvaks hoobiks» USA luurele ja lisas, et Teheran viis operatsiooni läbi koostöös «välisliitlastega», kelle nime ei nimetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles