Enamat kui tõhus ilukirurgia – kõhuplastika vähendab seljavalusid ja uriinipidamatust

Copy
Foto: Shutterstock

Kõhuplastika on ilukirurgiaprotseduur, mille eesmärk on taastada kõhu välimus pärast suuremat kaalukaotust. Kõhuplastika käigus eemaldatakse kõhupiirkonnast suurem rasvakiht ning lisaks pinguldatakse vajadusel ka kõhulihaseid. Kõhuplastika võimaldab kõhu välimust oluliselt kaunimaks muuta.

Lisaks rasedusele või suuremale kaalutõusule eelnenud kõhu välimuse taastamisele pakub kõhuplastika hüvesid, mis on küll hoomamatud silmaga, kuid parandavad elukvaliteeti palju. Nimelt on uurimused tõestanud, et naised kes on läbinud raseduse või suure kaalukaotuse järgselt kõhuplastika protseduuri raporteerivad oluliselt vähenenud seljavalusid ning uriinipidamatust.

Kuigi kõhuplastikat klassifitseeritakse enamasti ilukirurgia protseduuriks, parandab see märkimisväärselt kahte vaevust, mille all suur osa naisi sünnituse järgselt kannatab – seljavalud ja mõningane uriinipidamatus.

Kõhuplastika parandab levinud sünnitusjärgseid vaevusi

Austraalias läbi viidud uuringus osales 214 naist. Nimetatud naised otsustasid kõhuplastika kasuks, et taastada oma kõhu välimus selliseks, milline see oli enne rasedust. Keskmine vanus uuringus osalenud naistel oli 42 eluaastat ning keskmiselt olid nad sünnitanud kaks või enam last, samas mitmed ka ainult ühe lapse.

Uuringus osalenud naised täitsid küsimustikke nii kõhuplastika operatsiooni eelselt kui ka operatsiooni järgselt. Küsitlused kaardistasid nende seljavalusid ning urineerimisega seotud vaevusi – kaks väga levinud probleemi, millega sünnitanud naised silmitsi seisavad. Uuringus osalenutest nimetas seljavalusid probleemiks 51% naistest ning uriinipidamatust või muid urineerimisega seotud probleeme 42,5% naistest.

Kõhuplastika operatsiooni järgseid küsimustikke täitsid uuringus osalenud naised kuus nädalat hiljem ja kuus kuud pärast operatsiooni. Küsimustikest avaldus, et enamikel naistest olid mainitud vaevused märkimisväärselt vähenenud. Hoolimata kõhuplastika täpsest metoodikast, raporteerisid kõik naised sarnaseid tulemusi vaevuste vähenemises.

Sarnaseid uurimusi on läbi viidud ka Ameerika Ühendriikides, kus iga aasta sooritatakse sadu tuhandeid kõhuplastika operatsioone, enamik neist naistele kes on sünnitanud. Ka Ameerikas läbi viidud uuringutest joonistub välja kindel seos kõhuplastika ning selle tulemusel vähenenud seljavalude ja uriinipidamatuse vahel.

Kõhuplastika käigus lähendatakse uuesti spetsiaalse õmblustehnika abil kõhu sirglihaseid (diastaasi korrigeerimine), mis on raseduse käigus kannatada saanud ning mille tõttu kõht võlvub ettepoole. Operatsiooni tulemusena paraneb üldine lihastoonus puusapiirkonnas, mis omakorda aitab parandada rühti. Paranenud rüht tähendab vähem seljavalusid ning tugevamad kõhulihased panustavad ka oluliselt normaalsete urineerimistalituste taastamisse.

Kokkuvõttes saab veendunult väita, et kõhuplastika on lisaks tõhusale ilukirurgiaprotseduurile ka üldist elukvaliteeti parandava toimega operatsioon.

Lähemalt saab kõhuplastika kohta lugeda The Health Clinicu koduleheküljelt, mis pakub Tallinnas ilukirurgi konsultatsioone.

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja. Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688. KT Kliinik OÜ, tegevusluba L02008.

Copy
Tagasi üles