Eesti delegatsiooni Gruusias peeti Vene omaks (1)

Postimees
Copy
Seinale projitseeritud Gruusia lipp Thbilisi vanalinnas.
Seinale projitseeritud Gruusia lipp Thbilisi vanalinnas. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti delegatsioon sattus eelmisel neljapäeval Gruusia parlamendihoones pinevasse olukorda.

Gruusia pealinnas Thbilisis toimus 19.–23. juuni 26. õigeusu parlamentidevaheline assamblee, millest võtsid osa ka Eestit esindavad Isamaasse kuuluv riigikogu liige Priit Sibul ja keskerakondlasest endine rahvasaadik Valeri Korb. Ürituse teisel päeval muutus õhk aga laetuks, teiste seas meie esindajatele.

Sibul ütles venekeelsele Postimehele, et 20. juuni algas rahulikult. Parlamendis toimuv istung, millest võttis osa vähemalt sada inimest erinevatest riikidest, kus tegutseb ortodoksi kirik, möödus viperusteta ja ülekeevate tunneteta.

Ent pärastlõunal saali naastes selgus, et parlamendi spiikri koha on hõivanud hulk Gruusia opositsiooni poliitikuid, kes takistasid Kommunistlikku Parteisse kuuluval Vene riigiduuma saadikul Sergei Gavrilovil naasta parlamendi spiikri toolile, kus ta hommikul assambleele kõne pidas.

Põhjust opositsiooni meelehärmiks andis kaks asja. Esiteks okupeerib Venemaa 20 protsenti Gruusia territooriumist. Teiseks on Gavrilov väidetavalt osalenud sõjas Gruusias vastu lahku löönud Abhaasia poolel 1992-1993. Poliitik on väited ümber lükanud. Niisamuti on Gavrilov toetanud keskvõimu kontrolli alt väljas olnud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvusmist Gruusiast.

Sibula sõnul hakkasid solvunud grusiinid seetõttu nõudma Venemaa kui assamblee eesistujariigi esindajatelt, et nad lahkuksid saalist. 

«Lõpuks Vene delegatsioon lahkus saalist, aga üks aktiivne Gruusia kolleeg hakkas ka minu ja Valeri peale karjuma, et me lahkuks saalist. Ilmselt ta ei saanud aru ja arvas, et meiegi oleme venelased. Aga Valeri siis selgitas, et tuleme Eestist,» selgitas Sibul.

Sibul märkis, et kaine mõistus võitis. «Me surusime kätt ja kõik rahunesid maha,» lisas ta.

Poliitik kinnitas, et mingit füüsilist laadi kontakti tal ja Korbil grusiinidega polnud. «Oli ainult verbaalne rünnak,» kordas ta üle.

Pärast Gavrilovi esinemist puhkesid parlamendihoone ees samal päeval rahutused. Opositsiooni meeleavaldustel puhkenud kokkupõrgetes sai vigastada 160 meeleavaldajat ja 80 politseinikku. Protestid kestavad siiani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles