Tantsupeoliste traumad kasvavad iga päevaga (2)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Laulu- ja tantsupidu 2019. Tantsupeo proov Kalevi Saadionil.
Laulu- ja tantsupidu 2019. Tantsupeo proov Kalevi Saadionil. Foto: Tiina Oja

Esmaspäeval alanud tantsupeo proovid on toonud kaasa hulga traumasid ja arsti poole pöördub iga päevaga üha rohkem tantsijaid. Nii pöördus esmaspäeval Kalevi staadionile proovide ja peo ajaks püsti pandud regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskusesse 27, teisipäeval juba 42 ja kolmapäeval 80 patsienti. Tänase päeva proovide ja tantsupeo avapäeva traumad loetakse kokku homme.

Kalevi Staadioni välihaigla statistika kohaselt on tantsupeo proovide esimesed päevad toonud arstitelki rohkelt hädalisi, kuid suuri traumasid pole õnneks veel kellelgi olnud.

Laulu- ja tantsupeol annavad kohapeal arstiabi regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse 30 meedikut – arstid, õed ja abilised. Mõlemal peo peaväljakul ehk Kalevi Staadionil ja Lauluväljakul on avatud välihaiglad, mis toimivad tavalise haigla erakorralise meditsiini osakonna põhimõttel, selgitas Põhja-Eesti regionaalhaigla pressiesindaja Stina Eilsen.

Arsti poole pöördus esimesel päeval 27 inimest, kellest kuus trauma tõttu. Teisel päeval vajas arstiabi juba 42 inimest, kellest pisitrauma oli saanud 7 inimest ning kolmandal päeval ehk eile pöördus välihaiglasse 80 patsienti, kellest trauma oli 26 inimesel. Kõigil kolmel päeval suunasid meditsiinitöötajad kaks patsienti edasi ka haiglasse erakorralise meditsiini osakonda.

Tantsupeo välihaigla juures kohapeal oleva dr. Vassili Novaki sõnul oli kaebuste seas palju rahvariiete ja veidi ebamugavamate jalanõude kandmisest tulenevaid ville, aga hädaliste seas tuli ette ka iiveldust ja oksendamist. Veel pöördus arstide poole inimesi kõrge vererõhu, päikeseallergia ja kõhulahtisusega patsiente. Abi vajas ka tantsija, kellel lendas putukas kõrva sisse.

Välihaiglates saab kergemate tervisemurede korral, mis täiendavaid uuringuid ei vaja, abi kohapeal. Eilseni sõnul on välihaiglad igakülgselt komplekteeritud, abi annavad professionaalsed ja kogenud meedikud ning koha peal on ka elustamisvahendid.

Dr. Novak selgitas, et iga päev vajab abi keskmiselt mitukümmend peolist ja varasem kogemus näitab, et peopäeval tõuseb pöördumiste arv mitmesajani. Peaproovi ja tantsupeo päeval on valves suisa tugevdatud meeskond – kaks arsti, neli õde ja kaks abilist igas välihaiglas.

Tervisemurede vältimiseks soovitab dr. Novak tantsijatel-lauljatel ja ka publikul oma organismi mitte liigselt üle kurnata.

«Tuleb oma võimeid õigesti hinnata, väsimuse vältimiseks piisavalt vett juua ning regulaarselt sooja toitu süüa,» annab arst nõu.

Novaki sõnul prognoositakse peopäevaks suhteliselt jahedat ilma, mistõttu tasub kindlasti vastavalt riietuda ning kanda mugavaid jalatseid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles