Putin ja Zelenskõi arutasid telefonivestluses Ida-Ukraina konflikti (8)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Foto: AFP/SCANPIX

Vene president Vladimir Putin ja Ukraina uus riigipea Volodõmõr Zelenskõi arutasid neljapäeval oma esimeses telefonivestluses Ida-Ukraina konflikti, vahendas Kreml.

Zelenskõi kantselei sõnul oli telefonikõneluse võtmeteema novembrist saadik Venemaal kinni hoitava 24 mereväelase vabastamine. Venemaa hõivas nende alused mullu Krimmi lähedal.  

«Kõne all olid küsimused (konflikti) reguleerimisest Ukraina kaguosas ja koostöö mõlemal poolel kinni peetavate isikute naasmiseks,» lausus Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov pärast Putini esimest kontakti mais ametisse astunud Zelenskõiga. 

Zelenskõi kutsus sel nädalal üles korraldama esimesi kõnelusi Putiniga ning ärgitas lääneriikide liidreid neid vahendama. 

Ta pani ette, et rahuläbirääkimistesse, milles osalevad praegu Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa ja Ukraina, tuleks kaasata ka USA ja Suurbritannia. 

Putin väitis neljapäeval, et «Moskva ei ole kunagi keeldunud ühestki pakutud formaadist» sealhulgas praeguse rühma suurendamisest, vahendas Vene meedia. 

Oma ametisseastumistseremoonial ütles Zelenskõi, et tema prioriteedid on sõja lõpetamine riigi idaosas ja annekteeritud alade tagastamine Ukrainale. 

«Rääkigem sellest, kellele Krimm kuulub, ning keda Donbassi piirkonnas ei ole,» ütles konfliktitsoonile viidanud Zelenskõi esmaspäeval videopöördumises Putinile. 

Umbes 13 000 inimest on hukkunud Ida-Ukraina konfliktis, mis lahvatas pärast Kremli-meelse presidendi Viktor Janukovõtši kukutanud rahvaülestõusu, millele Venemaa reageeris Krimmi annekteerimisega. 

Kiiev ja selle toetajad Läänes süüdistavad Venemaad sõdurite ja relvade saatmises üle piiri, et konflikti õhutada. Moskva on eitanud igasugust sõjalist sekkumist. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles