Poola president määras parlamendivalimised 13. oktoobrile

Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: Florion Goga/reuters/scanpix

Poola president Andrzej Duda kuulutas 13. oktoobriks välja parlamendivalimised, mille võitmiseks on head võimalused parempoolsel võimuerakonnal Seadus ja Õiglus (PiS).

Valimisi peetakse viimase 30 aasta tähtsaimateks, sest riigis valitseb sügav lõhe PiS-i konservatiivse ja rahvusliku poliitika toetajate ja vastaste vahel.

Kriitikud süüdistavad parteid kolmekümne aasta demokraatiasaavutuste hävitamises ning poliitikas, mis on kärpinud õigussüsteemi sõltumatust ja suurendanud sallimatust geide ja teiste vähemuste suhtes.

PiS on aga rahva hulgas äärmiselt populaarne, sest jagab raha lastega peredele ja aitab inimesi, kelle keskmine sissetulek jääb Lääne-Euroopa tasemest kaugele maha. Paljud katoliikliku Poola elanikud toetavad ka erakonna LGBT-vastast suunda ja Lääne impordiks peetavaid liberaalseid väärtusi tõrjuvat konservatiivset poliitikat.

Võimuerakond võidutses mais Euroopa Parlamendi valimistel ning viimaste arvamusküsitluste põhjal peaks ta eelolevatel valimistel võitma 45-50 protsenti häältest.

See oleks parem tulemus kui 2015. aastal, mil saadi 38 protsenti ja väike parlamendienamus.

Tsentristlikul opositsioonikoalitsioonil eesotsas Kodanikeplatvormiga (PO) on küsitluste põhjal alla 30-protsendine toetus. Vasakjõude toetab 10 protsenti elanikkonnast.

Valimistel selgub 460-kohalise alamkoja ja 100-kohalise senati kohtade jaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles