Kaalust alla ja tervis korda teaduse abiga

Copy
Foto: MyInnerGo

Üha enam levib maailmas arusaam, et geneetiliste eripärade arvestamine teeb toitumissoovituste andmise tõhusamaks. Geenidest sõltuvad meie ainevahetuse eripärad ja see, milliseid vitamiine ja mineraalaineid me rohkem vajame. Kuna me kõik oleme erinevad, siis vajame parimate tulemuste saavutamiseks ja endale seatud eesmärkide täitmiseks personaalset lähenemist toitumisele. Teadusuuringutes on kindlaks tehtud, et geneetiliselt sobiv toitumisviis on eduka kaalulangetuse võti.

Teadusharu, mis uurib kuidas geneetiline profiil mõjutab konkreetse inimese toitainete vajadusi ja nende kasutamist organismis, kutsutakse nutrigeneetikaks. Praktikas on näha, et ühed ja samad toitumissoovitused ei sobi kõigile ühtmoodi hästi. Nutrigeneetika uuringutes on leitud geneetilisi variatsioone, mille olemasolu mõjutab oluliselt inimese kehakaalu sõltuvalt makrotoitainete (süsivesikute, valkude ja rasvade) erinevast osakaalust toidusedelis. Seda arvestades saab geneetilise analüüsi abil usaldusväärselt määrata, millises vahekorras peaks inimene eri toitaineid tarbima, et tõhusamalt kehakaalu alandada ja kontrolli all hoida ning kiiremini soovitud tulemusteni jõuda.

Heaks näiteks on süsivesikute tarbimine. Paljud dieedid põhinevad süsivesikute tarbimise vähendamisel, kuid teatud geenivariatsioonidega inimestel võib liiga väike süsivesikute osakaal menüüs viia hoopis kaalutõusuni. Põhjus seisneb selles, et mõne organism võib kiirelt ja efektiivselt lagundada süsivesikuid ilma, et nad võtaksid kaalus juurde. Teistele sobib jällegi vähendatud rasvasisaldusega dieet, sest nad talletavad toidust paremini kõiksuguseid rasvasid, mis hakkavad vöökohale kogunema. Osad inimesed on jällegi saledamad, kui tarbivad ohtralt taimseid rasvu ja õlisid ehk jälgivad Vahemere stiilis toitumist.

Kõike seda arvesse võttes on selge, et üht universaalset dieeti, mis kõigi puhul toimiks, ei ole olemas ning oluline on hoopis läheneda igale inimesele personaalselt tema eripärasid silmas pidades. Geneetiliselt sobiva toitumisviisi määramisest on kasu nii neile, kes on hädas kaaluga, kui ka neile, kellel kaaluprobleeme ei esine, kuid on huvi oma tervise ja geneetiliste iseärasuste vastu. Lisaks aitab oma riskide tundmine teha targemaid ja tervislikumaid valikuid.

Geenitest aitab välja selgitada, mis Sinu kaalulangetust takistab ning milliseid vitamiine ja mineraalaineid peaksid tarbima

Ka Eestis pakutakse otse tarbijale suunatud geneetilisi analüüse, millest saadav info on abiks personaalsete toitumissoovituste koostamisel. Teadlaste ja toitumisspetsialistide koostöös on välja töötatud FiguraGen Weight geenitest, mis aitab välja selgitada kaalutõusu riskid, leida sobiva toitumisviisi ja individuaalsed toitainete vajadused. Lisaks uuritakse, kas ja kuidas mõjutab treening ja füüsiline aktiivsus kehakaalu ning kuidas geenid isu ja näksimisvajadust mõjutavad. Analüüsi andmete alusel koostatakse soovitused, mida eri geenivariatsioonidega inimestel on oluline järgida, et oma kehakaalu hõlpsamalt kontrolli all hoida või enesetunnet ja tervislikku seisundit parandada. Soovituste lihtsamaks jälgimiseks on testiga kaasas ka maitsvate retseptidega 3-päeva näidismenüü.

Nutrigeneetikaga uuritakse ka seda, kuidas geenid mõjutavad vitamiinide ja mineraalainete taset organismis ning milline on risk nende puuduse tekkeks. See aitab välja selgitada, milliste toitude söömisele peaks suuremat tähelepanu pöörama ning kas oleks vaja ka teatud toidulisandeid juurde tarbida, et saavutada organismi normaalseks toimimiseks vajalik tase ning püsida terve ja vältida vitamiinipuudusest tekkida võivaid soovimatuid terviseprobleeme.

Vitamiinide ja mineraalainete puuduse tekke hindamiseks on välja töötatud geneetiline analüüs FiguraGen Vita, mis aitab välja selgitada, milline on A-, B6-, B9-, B12- ja D- vitamiini ning raua, kaltsiumi, magneesiumi, seleeni ja organismile ülioluliste oomega-3 rasvhapete puuduse tekkerisk. Sageli juhtub, et paljud meist sirutavad profülaktika mõttes käe vitamiinipurgi järele, seda kas kartuses, et toidust ei saa vajalikke aineid kätte või on kuskilt kõrvu jäänud soovitus teatud vitamiine kindlasti lisaks tarbida. Kas see on aga alati otstarbekas? Enne vitamiinipurgi haaramist tuleks teada, mida organism tegelikult vajab, sest vitamiinide ja mineraalainete liigne tarbimine võib esile kutsuda sarnaseid sümptomeid nagu tekivad puudujäägi korral.

Kuidas käib geenitesti tegemine?

Geenitesti saad teha kodus vaid 5 minutiga!

Testi saad tellida Geenitestide labori kodulehelt www.geenitestid.ee. Testi tegemiseks vajaliku põsekaapeproovi võtmine käib kiirelt, lihtsalt ja valutult kergesti jälgitava juhendi abil. Proovi saab laborisse tagasi saata tavapostiga, lisakulu sellega ei kaasne. Pärast seda jääb üle ainult oma geenitesti vastust oodata.

Sügis on ideaalne aeg alustada teekonda tervislikuma elu suunas. Selle puhul pakume Sulle erakordset võimalust saada FiguraGen Weight geenitesti tellimisel kaasa TASUTA FiguraGen Vita geenitest (tavahind 125 eurot).  Selleks lisa mõlemad tooted ostukorvi ja kasuta tellimisel sooduskoodi “VITATASUTA”. Pakkumine kehtib kodulehelt tellides kuni 30.10.2019.

NB! FiguraGen Vita test teostatakse tasuta vaid FiguraGen Weight testi tegijale.

Geenitestide Labor,  www.geenitestid.ee,  tel 6000199

Copy
Tagasi üles