Tüüpprojekt, mis inspireerib

Copy
Foto: Jämerä Kivitalot Oy

Tüüpprojekti baasil saab luua unikaalse unistuste maja: võrreldes nullist projekteerimisega on olemasoleva lahenduse edasiarendus lihtsam, kiirem ja soodsam, näitavad kogemused Jämerä Dynamic projektiga.

Kuis oleks, kui kodu igast magamistoast pääseks rõdule? Kui terrass oleks kodu loogiline osa? Kui köögi juurde kuuluks majapidamisruum?

Jämerä Dynamic tüüpmaja puhul on vastus kõigile neile küsimustele „jah“.

„Iga koduomanik väärib head ja funktsionaalset kodu,“ usub projekti autor, Soome arhitekt Olli Jokinen. „Jämerä kivimaja on rahuliku, funktsionaalse arhitektuuri näide, märksõnaks on harmoonilisus ja klassikalised lahendused.“

Unistuste kodu loomisel pakub tüüpprojekt soovijaile rohkelt mänguruumi: täna on Dynamicust loodud nii lame- kui viilkatusega variante, ühe tellija väikesele krundile on projekteeritud isegi originaalist oluliselt väiksem hoone minivariant.

 „Projekti arendades sõltub kõik projekteerimistingimustest,“ selgitab Jämerä  Müügi- ja ehitusjuht Herki Kerde. „Samal ajal annab niisugune muudatustega tüüpprojekt tellijale kindlustunde, et sõlmlahendused on end tõestanud, et need toimivad ja ehitus sujub ladusalt.“

Tabasalu maja julged muudatused

Dynamicu edasiarendus Tabasalus, Eestis

Samal arvamusel on Külli Septer, kelle Tabasalu kodu ehitati just Dynamic-projekti aluseks võttes ja lahendust oma käe järgi muutes. „Meile meeldis olemasoleva projekti suur terrass ja efektne rõdusid ümbritsev kivist pergola,“ räägib Septer. „Lisasime veel suurema rõdu ja täna olen kõigi katusealuste pindadega väga rahul. Juba märtsis sõime klaasitud rõdul väljas hommikust, oleme juba harjunud, et iga ilmaga saab õues olla.“

Suurema projektimuutusena ehitati Tabasalu kodu saun eraldi sissepääsuga ja arvestusega, et ruume saaks kasutada ka privaatse külalistemajana. Lisaks paigutati autogaraaži juurde kütteruum ning muudeti köögi asukohta, liites selle elutoaga ühtseks tervikuks. „Palju määras ikkagi krunt. Arvestasime, kuidas päike liigub. Maja asetus krundil soosis kindlat ruumide paigutust,“ räägib Septer.

Dynamic-projekti muutused viidi sisse koostöös Jämerä konsultantidega, kes tellijale nõu andsid. „Kirjeldasin, mida me vajame ja siis arutasime, kuidas soovitut saavutada. Kogu protsess vältas ca 4 kuud, kõik sujus,“ kirjeldab Septer. „Olin eelnevalt näinud veel kahte Dynamicu põhjal loodud maja, ent nende ilme oli hoopis teistsugune: kodud muutuvad ikka nende inimeste nägu, kes seal elavad.“

Soome arhitekti Virve Roosberg edasiarendus Dynamicu projektist

Tüüpprojekti võimalustega on rahul ka Soome arhitekt Virve Roosberg, kes on loonud oma edasiarendusi Dynamicu projektist, näiteks muutnud põrandaplaane ja fassaadilahendust arvestades maastiku ja vaadetega. „Dynamic on inspireerinud paljusid minu kliente,“ tunnistab Roosberg.

Uhked vormimängud on seega võimalikud ja edasiarendatavad ning kirsina tordil on hea teada, et Jämerä majade efektsed vormid kerkivad külmasildadeta!

Hea teada:

  • Luksuslike rõdude ja pergolaga tüüpprojekt Dynamicu versioone on Eestis ja Soomes kokku ehitatud seitse.
  • Projekti saab kohaldada oma vajadustele vastavaks: näiteks praegu Rae vallas asuvale krundile kerkiv uus hoone on võrreldes kataloogiversiooniga pikendatud, et saada ruumi juurde peamagamistoale. Ka elutoa kõrval olevale saunaosale on lisandunud meetrijagu laiust ja seal on leidnud koha kabinet.
  • Jämerä Dynamic tüüpprojektiga saab tutvuda siin: https://www.jamera.ee/jamera-tpprojektid/kik-jamera-tprojektid/dynamic/

JÄMERÄ tüüpprojekti eelised:

  • Juba valmis tüüpprojekti saab kohe krundiga siduda ning hakata taotlema ehitusluba.
  • Tüüpprojekti võib soovi korral kasutada eskiisina, seda saab enda soovidega kohaldada, arvestades krundi eripära. Nii kerkib isikupärane kodu.
  • Tüüpprojekt aitab paremini oma soove sõnastada ja tulevast kodu ruumiliselt ette kujutada.

Rohkem pilte: Dynamicu edasiarendus Merirahus, Tallinnas

Foto: Jämerä
Copy
Tagasi üles