Helme ei osale Macroni ja Conte rändearutelus, kuna tema väitel pole Eesti sinna kutsutud (107)

Copy
Siseminister Mart Helme (EKRE).
Siseminister Mart Helme (EKRE). Foto: Joosep Pank / Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Siseminister Mart Helme (EKRE) ei osale esmaspäeval Macroni ja Conte kokku kutsutud rändepoliitika arutelus, kuna tema väitel pole Eesti kutset saanud.

Eesti siseminister Mart Helme kohale ei lähe, põhjendades oma käiku kui sümboolset kohal mitteviibimist ning toonitades vastuses rahvusringhäälingule, et «Eesti ei võta vastu immigrante mingisuguse keskse jagamismehhanismi alusel». Helme lisas, et neid riike, kes ei nõustu immigratsiooni niisuguse käsitlusega, mida praegu välja pakutakse, on oluliselt rohkem kui ainult Eesti.

Siseministri kommunikatsiooninõunik saatis hiljem meediale teate, et siseminister lükkab ümber väite nagu ta boikoteeriks esmaspäeval toimuvat Euroopa Liidu siseministrite kohtumist. «Esmaspäeval EL siseministrite korralist kohtumist ei toimu. Tegemist on valitud riikide kohtumisega, kus osaleb väike hulk riike ning Eesti siseminister pole sinna kutset saanud,» sõnas ta. «Ametlik ELi siseministrite kohtumine toimub 8. oktoobril ja seal siseminister Helme osaleb.»

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles: «Maltal pole esmaspäeval mingisugust Euroopa Liidu kõigi siseministrite arutelu ja Eestit pole sellele kutsutud». Tema sõnul kohtuvad Maltal Prantsusmaa, Itaalia, Saksamaa, Malta, eesistujariik Soome ja Euroopa Komisjoni esindajad.

«Need riigid arutavad võimalikku riikidevahelist ja kokkuleppelist ühist skeemi laevadelt sadamatesse jõudnud pagulaste ümberjagamiseks. Eesti pole väljendanud oma nõusolekut selle skeemiga ühineda ning seetõttu pole ka mingeid kutseid esitatud,» ütles Reinsalu. «Omaette küsimus on Euroopa Liidu tasemel ettepanek luua kohustuslik ümberjagamisskeem, seda ei ole Eesti varem toetanud ega toeta ka nüüd.»

Endine peaminister, Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Taavi Rõivas teatas pärast esialgset uudist, et ei pea mitteosalemist mõistlikuks. «Eesti on näinud palju vaeva, et olla võrdsena Euroopa otsustajate laua taga. Koha vabatahtlikult tühjaks jätmine ja Eesti esindamisest loobumine on pehmelt öeldes rumal mõte,» kirjutas Rõivas sotsiaalmeedias.

«Lisaks ei ole osalemine või mitteosalemine ministri eraasi, minister saab esindada üksnes seisukohti, mis on valitsuses kinnitatud ning Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonis heaks kiidetud. Kõnealusel juhul üritab siseminister lihtsalt sisepoliitilise punktivõtu lootuses soleerida. Järjekordne lati alt minek,» leidis Rõivas.

Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Giuseppe Conte nõudsid kolmapäeval Euroopa Liidu rändepoliitika ümbertegemist, sest see ei toimi ning riigid pole selle jõustamisel piisavalt solidaarsed.

Macron ärgitas koostama lepet, milles peavad osalema kõik ELi riigid. Kõrvalejääjaid ootab rahaline karistus, rõhutas ta ning kordas sellega Itaalia nõudmist.

Reeglina saabuvad Vahemere paadipõgenikud ELi Itaalia või Malta kaudu. Mõlemad nurisevad, et nad peavad kandma koormast ebaõiglaselt suure osa.

Itaalia käis välja uue rändeleppe kava, mis lõpetaks juhtumipõhised arutelud sellest, kes Vahemerelt päästetud migrandid endale võtab. Senistel andmetel Saksamaa ja Prantsusmaa kiitnud heaks kava, mis hõlmaks ka Luksemburgi, Maltat, Portugali, Rumeeniat ja Hispaaniat.

Itaalia pakutud uut rändemehhanismi uurivad põhjalikumalt esmaspäeval Maltal kohtuvad ELi siseministrid.

  • Loe lähemalt:

Macron ja Conte tahavad ELi rändepoliitika ümber teha

Kommentaarid (107)
Copy
Tagasi üles