Ettevõtjad pahased: miks tahab riik meilt andmeid, mida me ei kogu ega vaja? (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Fein-Elasti vabriku juhataja Urmas Mägi ütles, et tema ei tea ettevõtjat, kes riiklikku statistikat tarbiks.
Fein-Elasti vabriku juhataja Urmas Mägi ütles, et tema ei tea ettevõtjat, kes riiklikku statistikat tarbiks. Foto: Lilli Tölp

Aastas riigile sadu aruandeid esitavad ettevõtjad küsivad, miks tahab riik neilt endiselt pabereid, mida nad töö käigus ei kogu ega vaja.

Tavaliselt oleme Eestis uhked selle üle, et asjaajamine riigiga on mugav ja kiire. OÜ asutamiseks kulub paarkümmend minutit, tulud saab maksuametis deklareeritud kolme minutiga. Ka poliitikutele meeldib rääkida, kuidas nad kogu aeg bürokraatiat vähendavad ja aruandlust lihtsustavad. Käima on lükatud kõlav projekt, nullbürokraatia programm, mis peaks, vähemalt nime järgi, aruandluse sootuks kaotama.

Päriselu on muidugi teistsugune. Pärnumaal Sindis tegutseb elastiinniiti tootev ettevõte Fein-Elast. Enam kui 50 töötajaga firma pikaaegne juht Urmas Mägi sai hiljaaegu statistikaameti peale vihaseks, kui amet palus neil juba varem esitatud palgaandmed uuesti e-keskkonda eStat kanda. «Selliste kirjade saamine on solvav 25 aastat halduskoormuse kasvu talunud ettevõttele!» vastas Mägi kirjas riigiasutustele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles