5 nippi põhjamaise kodu sisustamiseks

Copy
Foto: Furgner

Naturaalsed materjalid, palju heledaid toone ja nüanssideni läbimõeldud mööbel teevad põhjamaisest stiilist ühe armastatuima ja inspireerivaima eeskuju, millest kodu sisustamisel šnitti võtta.

Kuigi pealtnäha tagasihoidlik ja minimalistlik, on Põhjala riikide interjööridele omased kujundusvõtted siiski piisavalt mitmekülgsed ja laiade võimalustega, et igaüks peaks leidma neist midagi, mida oma kodus rakendada.

Olgu selleks siis ühtlaselt hele siseviimistlus, laudpõrandad või lihtsa vormikeelega, ent samas funktsionaalsed kapid.

Ära karda heledaid värve

Foto: Furgner 

Heledad toonid teevad ruumid valgusküllasemaks ja optiliselt suuremaks. 

Meie kliimas, kus päevavalgust napib, on see oluline argument.

Kui pelgate, et “skandinaavialikult heledad seinad” tähendab haiglale sarnanevat elukeskkonda, siis see pole kaugeltki nii - valge asemel või kõrval võib proovida ka õrnu pastelltoone (hall, sinine, beež, roosa) ja isegi tagasihoidliku ornamendiga tapeeti (laiad triibud, vaevuaimatav lillemuster, meretemaatika).

Oluline on, et interjööri üldmulje oleks lihtne, hele ja puhas.

Mööbel olgu pigem lihtne

Foto: Furgner 

Puhtad jooned ja konkreetne vormikeel on see, mis inimesi skandinaavialiku mööbli juures enim võlub. Ei midagi liigset, samas kõik vajalik on olemas. 

Iga pisimgi detail, olgu selleks näiteks esikunagi nutikad kasutusvõimalused või põnevate furnituuridega TV-alused, on nüanssideni läbimõeldud.

Mööbliesemed on praktilised, sageli mitme kasutusotstarbega ja hästi kombineeritavad - neid saab tarvitada kõigis tubades nii üksi kui mitmekesi koos.  

Põhjamaine mööbel peidab oma lihtsa välispinna all praktilist sisu. Näiteks kummutid ja kapid ei ole kunagi massiivsed ega võta palju ruumi, kuid mahutavad palju.

Tasub meeles pidada, et kergelt retrohõngulised skandinaaviapärased mööbliesemed tahavad enda ümber ruumi ja õhku. Toas olgu pigem vähem asju, nii pääseb iga ese paremini mõjule.

Mõnusalt mitmekülgse valiku erineva viimistluse ja tegumoega Skandinaavia mööblit leiab Furgneri mööblipoest.

Vaata ja vali, säti esemed kokku ja paiguta siis ümber - mänguruumi on rohkem kui arvatagi oskad.

Inspireerituna loodusest

Foto: Furgner 

Puit, puit ja veelkord puit on see, mida põhjamaises interjööris kindlasti kasutada võiks.

Põrandaid võiks katta laud või naturaalne parkett. Puitu võib julgelt kasutada ka seinte viimistlemisel, näiteks eksponeerida puhastatud palkseina, katta alumise osa seinast vertikaallaudisega või paigaldada seina puitpaneelid.

Puiduga sõbrustab hästi looduslik kivi - graniit, marmor, paas või ka käsitsi põletatud tellised. 

Mööbli puhul ei ole kahtlustki, et see peab olema täispuidust või mõnest kvaliteetsest puidutootest, eelistatult tammest või männist.

Teatud detailide puhul, nagu näiteks furnituurid ning söögilaua, vitriinkapi või diivani jalad, tavatsevad disainerid kasutada ka metalli. Kuid metall ei ole selliste mööbliesemete puhul kunagi pelgalt tükk läikivat ja vastupidavat materjali, vaid võimalus mängida disainiga.

Näiteks söögilauad ja toolid, mis toetuvad põnevatele kolmnurksetele mustast metallist jalgadele, mõjuvad interjööris äärmiselt pilkupüüdvalt.

Tekstiilid lisavad soojust

Foto: Furgner 

Voodi jalutsisse ja diivani käetoele võib julgelt sooja villase pleedi sättida ning aseme ja tugitooli ette maha naturaalse vaiba. Pleedid, soojad vaibad, padjad ja kardinad loovad hubase ja maheda meeleolu.

Eriti hästi haakuvad põhjamaise vibe’ga kangastelgedel või käsitsi kootud materjalid. Au sees on etnomustrid ja rahvuslikud käsitööesemed.

Kardinate ette riputamine sõltub puhtalt vajaduselt - kui päikesevalgus ei häiri ja toas toimuv varjamist ei vaja, siis võib ka kardinad ära jätta. Puhas lakooniline aknapind haakub minimalistliku interjööriga väga hästi.

Kui aga tühi aken mõjub kõledalt, siis aitavad kardinad  - need pehmendavad ruumi ilmet.

Materjalidest tasub eelistada villast, linast ja puuvilla.

Mõned aksessuaarid

Foto: Furgner 

Hallis-valges või valges-mustas interjööris on kenaks aktsendiks rohelised toataimed. Skandinaavlased armastavad toalilli, sest need löövad toa särama ja pakuvad kokkupuudet elus loodusega ka siis, kui muu floora on talveunes.

Lillede paigutamisega ei peaks palju vaeva nägema, ongi hea, kui nad paiknevad toas pisut suvaliselt: aknalaual, TV-alusel teleri kõrval, trepimademel, kummutitel-kappidel ja söögilaual.

Seinte elavdamiseks võib panna üles lihtsas raamis peegli või koguni mitu. Heledad seinad on heaks kohaks kunstile, aga kunsti näitamisega ei tasu liiale minna - interjööri üldmulje peab jääma soliidseks.

 
Copy
Tagasi üles