Kas on võimalik leiutada hambaharja?

Copy
Foto: OralB

Nagu jalgratast, pole vaja leiutada ka hambaharja. Selle prototüüp oli olemas juba vanas Egiptuses, aga tänapäevase hambaharja põhimõte töötati välja Hiinas XV sajandi lõpul. Hambaharjade tööstuslikule tootmisele pani 1780. aastal aluse inglane William Addis. 1938. aastal asendas ettevõte Oral-B naturaalse harjase nailonkiududega. Järgmine läbimurre algas 1954. aastal, kui Šveitsis leiutati elektriline hambahari. Tundub, et midagi põhimõtteliselt uut selles valdkonnas välja mõelda pole võimalik.

Selgub, et on. 2019. aasta algul esitleti elektrilist hambaharja … tehisintellektiga. Mudel Oral B Genius 9000 on välja töötatud koostöös ettevõttega Braun, kusjuures hammaste puhastamise tehnoloogia eripärad on loodud Oral-B ekspertide poolt.

Kes on kes?

Määratlegem ülalnimetatud brändid.

Oral-Bmaailma juhtiv suuhooldustoodete, sealhulgas suure valiku käsi- ja elektriliste hambaharjade nii lastele kui täiskasvanutele, irrigaatorite, pastade, suuloputusvedelike, hambaniitide ja muude sarnaste kaupade, tootja. Oral-B on ettevõtte Procter & Gamble kaubamärk.

Braun GmbHSaksa tehnoloogiaettevõte, elektriliste tarbe- ja kodumasinate tootja. Brauni suuhooldustooted on praegu saadaval Oral-B kaubamärgi all. Seejuures kuulub 30% ettevõtte Braun aktsiatest ettevõttele Procter & Gamble.

Ja lõpuks, The Procter & Gamble Company (P&G) — see on rahvusvaheline ettevõte Ameerikas, üks liidreid tarbekaupade maailmaturul. Ettevõtte aktsiaid arvestatakse Dow Jonesi indeksi arvestamisel.

Huvitavaid fakte Oral-B ajaloost

1958. aastal sai hambaharjast Oral-B üks Kaasaegse Kunsti Muuseumi eksponaate New Yorgis.

1969. aastal sai Oral-B esimeseks hambaharjaks Kuul tänu Apollo 11 kosmoseekspeditsiooni astronautidele.

Foto: ОralB

Imehari

Oral-B Genius 9000 – elektriline hambahari vahetatavate otsikutega, millel on arenenud puhastusalgoritm ja mitu töörežiimi. See arvestab suuõõne iga osa puhastamise aega, oskab koguda andmeid kasutaja kohta ja anda personaalseid soovitusi.

Bluetooth’i kaudu sünkroniseeritakse hambahari nutitelefoniga, ühendades see rakendusega Oral-B App. Rakendust ei saa kasutada enne, kui nutitelefon on silmade kõrgusel ja skaneerib teie näo. Sellel eesmärgil on komplektis ka spetsiaalne silikoonpõhjaga hoidik. See tuleb kinnitada peeglile oma näo ette. Asi on selles, et rakenduses töötab kaamera, mis kontrollib, et kõik suu osad oleksid hästi puhastatud. Suuõõne puhastamise ajal kujutatakse nutitelefoni ekraanil ringi, mis on jagatud kuueks sektoriks. Alguses on sektorid värvitud eresiniseks. Need muutuvad valgeks, kui puhastamine on toimunud. Kasutaja näeb selle protseduuri visualiseerimist, mis aitab täiustada puhastamistehnikat.

Samuti võib valida hammaste valgendamise režiimi või igemehoolduse protseduuri. Pärast puhastusprotsessi saab kasutaja nutitelefonis näha neid suuõõne osi, kus surve igemetele ja hammastele oli liiga suur.

Kasutaja võib rakenduses funktsiooni Detection Position abil spetsiaalselt märgistada probleemsete tsoonide põhjaliku töötlemise. Läbi kaamera tulevat kujutist analüüsides reguleerib rakendus tööotsiku pöörlemiskiirust.

Kogu puhastusele peaks Oral-B arvestuse järgi kuluma maksimaalselt 2 minutit ehk 30 sekundit suuõõne iga neljandiku puhastamiseks. Elektriliste hambaharjade puhul piisab sellest ajast täielikult hammaste eest hoolitsemiseks.

Oral-B Genius 9000 käepidemele, vahetult otsikute paigaldamise koha alla, on paigutatud valgusdioodrõngas Smart Ring. Kaheminutilise hammaste puhastusrežiimi lõppedes või minnes üle ühele neljast suuõõne segmendist vilgub Smart Ring ja väljastab samal ajal helisignaali. Lisaks sellele hakkab Smart Ring punaselt põlema, kui hakkab tööle surveandur. See ennetab liigset survet otsikule ja sellega võimalikku igemete ja hammaste kahjustamist.

See pole lihtsalt elektriline instrument hammaste puhastamiseks

See on põhimõtteliselt uus toode, mis ei jälgi mitte ainult hammaste puhastamist, vaid annab ka soovitusi suuõõne hooldamiseks. See on saanud võimalikuks tuhandete inimeste puhastusmaneeri ja -tehnika uuringute põhjal. Tehisintellekti abil hindab hari oma kasutaja hoolsust, leiab sobivad meetodid andmebaasist ja annab soovitusi, millistele suu osadele rohkem tähelepanu pöörata.

Komplekti kuuluvad otsikud on erineva otstarbega. Oral-B CrossAction’it kasutatakse hammaste puhastamiseks ja hambakatu eemaldamiseks. Teine otsik, Oral-B FlossAction, nelja pulseeriva kollase „spaatliga“ on välja töötatud efektiivseks katu eemaldamiseks hammaste vahelt. Oral-B 3D White on otsik spetsiaalse poleeriva otsikuga hammaste valgendamiseks. Ja lõpuks soovitatakse tundlike hammaste ja igemetega inimestele väga pehme struktuuriga harjastega otsikut Oral-B Sensitive.

Nagu tavalised hambaharjad, tuleb otsikuid vahetada umbes kord kolme kuu jooksul. Vahetamise vajalikkusest signaliseerivad tugevalt kahvatunud sinised harjased.

„Iga patsient on unikaalne, seetõttu otsime me lahendusi, mis kohanduksid igale inimesele. Oral-B pakub patsientidele suurepärast nõuandjat hammaste puhastamiseks, mis aitab neil jõuda vapustavate tulemusteni … See on tõeline läbimurre,“ räägib Ralph Rossler, stomatoloogia ja meditsiini digitaaltehnoloogia ülikooli professor Luksemburgis.

Kõik Oral-B elektrilised hambaharjad, sealhulgas Genius, toodetakse Saksamaal. See annab täiendava kindluse üsna kalli seadme kvaliteedi ja vastupidavuse suhtes. Teised aksessuaarid (laadijad ja vutlar) on valmistatud Hiinas.

Foto: OralB

Kas tuleb kohe loobuda tavalistest hambaharjadest?

Otsustage ise.

„Klassikaline“ hambahari nõuab üksjagu aega ja harjumusi hammaste täielikuks puhastamiseks katust. Seejuures puhastatakse raskesti ligipääsetavaid osi halvasti. Lisaks on üsna keeruline reguleerida surveastet hammastele ja igemetele. Ilmselt võib „käsihambaharja“ eelisteks pidada ainult kinnistunud harjumusi ja madalat hinda.

Hammaste puhastamise kvaliteet elektrilise hambaharjaga on tunduvalt parem kui tavalise harjaga. Kusjuures raskesti ligipääsetavaid kohti puhastatakse väga hästi. Põhjus on selles, et sellist puhastusotsiku õiget suunda ja suurt liikumiskiirust ei ole võimalik saavutada tavalise hambaharja abil. Lisaks sellele on elektrihari varustatud surveanduriga, mis aitab vältida igemete ja hambaemaili kahjustusi. Stomatoloogid soovitavad õpetada elektrihambaharja kasutamist teismelistele. Sageli ei viitsi nad hambaid puhastada ning mõnel lapsel on veel ebapiisavad „manuaalsed“ kogemused. Spetsialistid arvavad, et elektrihambaharja abil on lihtsam omandada õiget hammaste puhastamise tehnikat.

Kui te aga pole veel valmis loobuma harjumuspärasest hambaharjast, siis soovitame valida ennast tõestanud usaldusväärsed kaubamärgid. Näiteks Oral-B Pro-Expert 3D White või Oral-B Pro-Expert, mis tavaliselt saavutavad vastavates hinnangutes kõrgemad kohad.

Igal juhul tuleb nii tavalist hambaharja kui elektrihambaharja otsikut vahetada iga 3 kuu järel. Harjased kaotavad kasutamisprotsessis elastsuse, võivad murduda ja lõheneda, nad ei puhasta enam hammaste pinda piisavalt hästi. Nüüdisaegsetel harjastel on sageli spetsiaalsed harjased-indikaatorid, mis järkjärgult pleegivad, meenutades vahetamise vajalikkust. Analoogilised harjased on ka elektrihambaharjade otsikutele.

Kliinikus Parodontalia (https://parodontalia.ee/),  mis asub Tallinnas Ravi tänav 7, aidatakse teil valida sobivad hambaharjad ja muud suuhügieenivahendid ning õpetatakse hammaste õigeid puhastus- ja hooldustehnikaid.

Kuna kliinik spetsialiseerub igemete (parodontiidi) ravile, siis infektsioonide arvu vähendamine suus võib kõrvaldada igemete põletiku ja veritsemise ning sellega õnnestub säilitada isegi logisevad hambad.

Kõige olulisem soov on hoolikalt ja pedantselt täita kõiki stomatoloogide soovitusi seoses suuõõne hügieeniga. Kahjuks me eeldame, et kõigi nende protseduuride jaoks pole jõudu, aega, soovi. Ja et see on pedantide ja nohikute stiil. Aastatega mõistame aga, et kannatuse ja pingutuse autasuks on terved ja kaunid hambad.

Foto: Parodontalia
Foto: Parodontalia OÜ

Parodontalia hambakliinik
Ravi 7, Tallinn
www.parodontalia.ee

Copy
Tagasi üles