Tapal teenivad Briti sõdurid saavad ähvardussõnumeid (7)

Andres Einmann
Copy
Briti sõdurid Tapal.
Briti sõdurid Tapal. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tapal liitlaste lahingugrupis teenivad Briti sõdurid on saanud tundmatutelt isikutelt ähvardavaid sõnumeid, mis pärinevad ametnike hinnangul Venemaalt.

Mitu Briti sõdurit on andnud oma ülemustele teada, et nende mobiiltelefonile ja sotsiaalmeediasse on saabunud ähvardavaid sõnumeid stiilis: «Me hoiame sul silma peal.»

Briti sõdurid on saanud Facebooki ja Twitterisse imelikke sõnumeid alates 2017. aastast, kirjutab The Telegraph.

Ametnikud leiavad, et tegemist on Moskva taktikaga, et tekitada Eestis paiknevates NATO liitlasjõudude sõdurites hirmu ja segadust.

Tundmatuks jääda soovinud Briti sõduri sõnul on veidraid sõnumeid saanud mitu Tapal teenivat liitlasjõudude liiget. «Need tekstid on alati inglise keeles ja mõnikord ütlevad asju, nagu «Me jälgime sind». See on murettekitav, sest nad paistavad täpselt teadvat, kes me oleme. Aga meid on treenitud selliseid asju ignoreerima. Ma ei ütleks, et Venemaa selline tegevus toimiks,» rääkis ta.

Facebooki ja Twitterisse saadetud sõnumid on seotud kontodega, mis regulaarselt jagavad Kremli propagandat.

NATO ametnikud on öelnud, et Moskva võib kasutada mobiilseid seadmeid, et häkkida sisse liitlassõdurite nutitelefonidesse ja varastada sealt andmeid ning kontakte.

Briti armee ametnik ütles, et Eestis teenivatel Briti sõduritel on lubatud oma nutitelefone kasutada, kuid seda teatud piirangutega, et välistada telefoni sisu sattumist vaenulike eriteenistuste kätte.

Briti parlamendi kaitsekomisjoni juhi Julian Lewise sõnul osutasid venelased sellega hoopis teene, kui nad juhtisid tähelepanu elektroonilise meedia haavatavusele ja sellele, kui oluline on ettevaatlikkus nende süsteemide kasutamisel.

«Eesti on eesliinil ja tegemist on NATO riigiga, mida agressiivne Venemaa võib ohustada. Sellepärast meie sõdurid ongi seal, et seista meie NATO liitlaste kõrval,» ütles Lewis.

The Telegraph küsis kommentaari Vene kaitseministeeriumilt, kuid vastuseid küsimustele ei tulnud.

Briti kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et nii nagu tavainimesed, saavad ka kaitseväeteenistuses olevad britid sõnumeid tuvastamata allikatelt.

«Kogu meie personal on varustatud põhjalike juhistega, kuidas käidelda oma elektroonikaseadmeid turvaliselt,» ütles ta.

Kaitseväe peastaabi pressiohvitser kapten Aivo Vahemets ütles Postimehele, et Eesti kaitseväelaste puhul ei ole andmeid, justkui oleks neile ähvardava sisuga sõnumeid saadetud.

«Muu internetis leviva spämmi osas ei erine kaitseväelased teistest Eesti kodanikest,» märkis Vahemets.

Hollandi ajaleht De Telegraaf kirjutas augustis, et sarnaseid ähvardavaid sõnumeid on saanud ka Balti riikide õhuruumi turvavate Hollandi pilootide tüdruksõbrad ja abikaasad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles