Poola pöörab pensionireformi tagasi: sambad tuuakse tagasi (15)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Varssavi majanduskooli statistika- ja demograafiainstituudi direktor Agnieszka Chłoń-Domińczak ütleb Poola valitsuse viimaks mõistvat, et igaüks vajab pikaajalisi sääste.
Varssavi majanduskooli statistika- ja demograafiainstituudi direktor Agnieszka Chłoń-Domińczak ütleb Poola valitsuse viimaks mõistvat, et igaüks vajab pikaajalisi sääste. Foto: Eero Vabamägi

Poola ja Ungari on suuresti loobunud kohustuslikust pensionikogumise süsteemist, aga Poola juba pöördub kohustusliku kogumise juurde tagasi – seekord tööandjapensioni kaudu.

Kesk- ja Ida-Euroopa riikide kogemus näitab, et kohustuslikust pensionifondide süsteemist taganemise põhjus ei ole kehv tootlus, vaid terve rida muid sotsiaal-majanduslikke tegureid, eelkõige fiskaalseid. Peamine on riigi kehv eelarveolukord ja kasvav surve pensionisüsteemi rahavoole.

«Ungari ja Poola pensionisüsteem olid kõige vanemad ja nende pensionifondide tootlus oli teiste Kesk- ja Ida-Euroopa riikide fondide omast suurem,» ütles septembri viimasel päeval Eesti Panga ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) korraldatud pensionipoliitikat käsitleval seminaril Varssavi majanduskooli statistika- ja demograafiainstituudi direktor Agnieszka Chłoń-Domińczak. «Sellele vaatamata otsustasid just need kaks riiki kohustuslikust pensionisüsteemist kõige kaugemale tagasi pöörduda.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles