Robotid- uue aja moodsad koristusmasinad?

Copy
Foto: Magnus Heinmets

Igapäevaelu läheb üha kiiremaks ja aega koduste toimetuste jaoks jääb vähemaks. Kuller toob toitu, nõudepesumasin puhastab mustad nõud, aga miks siis endiselt ise tolmuimejaga põrandaid puhastad? Enam ei pea aega raiskama lärmakate ja raskete tolmuimejate peale, sest appi tulevad robotid! Või kas neist ikka on abi?

Robottolmuimejad on viimaste aastatega leidnud tee paljude eestlaste kodudesse. Algsetest robotitest on uued mudelid oluliselt efektiivsemad ning tänu sellele usaldatakse oma kodu põrandate korrashoid meelsamini robotabiliste vastutada. Valik võib aga silme eest kirjuks võtta ning hinnad erinevad sama suurelt kui palganumbrid. Polti ja Mambot brändide esindaja Maarius Tiits annab nõu, mida jälgida roboti valikul.

Lisafunktsioonid

Kuna erinevaid mudeleid on palju, varieeruvad ka funktsioonid. Mamibot PreVac650 peseb lisaks tolmuimemisele ka põranda ära, mida paljud mudelid ei tee. See säästab omanikku veel ühest kodusest toimetusest, mille asemel saab nautida koosolemist pere või sõpradega. Kindlasti on mugav ka ühenduvus telefoniga. Nii saad teel koju juba roboti koristama panna, et saaksid saabuda puhtasse pestud koju.

Harjased

Robottolmuimejad on eriti tänuväärsed abilised, kui elamises on lapsed või loomad. Harjased aitavad mustust kätte saada nurkadest ning seinte või kappide äärtest. Sageli on need just kohad, kuhu kogunevad lemmikloomade karvad või küpsisepuru. Kõigil robotitel pole harjaseid ning seetõttu ei ole nad laste või loomadega majapidamistes kuigi efektiivsed abilised.

Foto: Magnus Heinmets

Aku

Tiits sõnab, et head on need, mille aku kestvus vähemalt 120 minutit. Kuigi robot läheb laadimispesasse automaatselt, on tüütu olukord, kus koristamine jääb nõrga aku tõttu poolikuks. Mahukas aku tagab puhta põrandapinna ühe koristuskorraga ning ei pea pettuma, kui viimasel hetkel külla kutsutud külaliste tuleku eel roboti puhastama paned.

Müratase

Siin kehtib ikka seadus, et mida vaiksem, seda parem. Iga kord pole võimalik roboti tööajaks kodust ära minna ning siis on mürataseme näitaja eriti oluline. Enamikel jaekettides olevatel robotitel on see üle 70 dB, kuid heaks võib pidada roboteid, mille töömüra jääb vahemikku 50-60 dB. Neid kahjuks palju turul pole. Mamibot PreVac650 on hetkel üks vaiksemaid mudeleid 55 dB-se töömüraga.

Süsteemsus

Suvaliselt põrkavate masinate aeg on läbi. Kaasaegsed robotid töötavad korrapärase mustri järgi, tagades maksimaalse puhtuse. Robot töötab kindla struktuuri järgi ja saavutab puhtad põrandad tänu sellele kiiremini. Eriti targad robotid omavad erinevaid režiime. Näiteks Mamibot PreVac650-l on funktsioon, mida jõuludel hea kasutada: masinat saab programmeerida nii, et puhastaks kuusepuu ümbert kõik okkad. Milline luksus!

Foto: Magnus Heinmets

Lisaväärtused

Erinevad tootjad pakuvad erinevaid hüvesid. Mamiboti suureks plussiks on lisaks eelnevatele punktidele ka pikk viieaastane garantii. “Ükski teine pakkuja seda täna Eestis ilma lisarahata ei paku,” kommenteerib Tiits. See annab kindlustunde uuele omanikule, et tegi hea ostu.

Hästi valitud robotist koduabiline hoiab kokku aega ja energiat ning on abiks igas majapidamises. Erinevad andurid teevad masina ohutuks liiklejaks ka keeruliste planeeringute puhul. Kui oled tutvumas robotist abilistega ning soovid lisainfot, konsulteeri spetsialistiga, kes aitab leida ideaalse masina.

Copy
Tagasi üles