USA-s haiglasse sattunud inimesed ei kasutanud tavalisi e-vedelikke, vaid keelatud kanepiõli

Copy
Illegaalselt müüdavate e-vedelike valmistamise ja hoiustamise ruumid USA-s. http://www.vapor-news.com/2016/04/07/vapings-dirty-little-secret/
Illegaalselt müüdavate e-vedelike valmistamise ja hoiustamise ruumid USA-s. http://www.vapor-news.com/2016/04/07/vapings-dirty-little-secret/ Foto: Vapor news

Meedias on viimasel ajal olnud palju juttu USA-s aset leidnud traagilisest juhtumist, kus mingit ainet veipinud mees kopsuhaigusega haiglasse sattus. Nii selle kui ka teiste sarnaste juhtumite puhul olid ohvrid endale sisse tõmmanud mustalt turult ostetud psühhotroopse mõjuga kanepiõli ehk THC- õli. 

Eestisse jõudis info juba üleüldise veipimise hirmu all ning faktid jäid infovoos täpsustamata. Seepärast peame oluliseks üle rõhutada, et Eestis ja teistes Euroopa Liidu riikides ametlikest müügikohtadest selliseid aineid, mis nende juhtumite puhul mängus olid, soetada võimalik ei ole. Selgust aitab luua E-sigareti Kaupmeeste Liidu juhatuse liige Toomas Viilo.

1. Euroopas on e-sigarettidele karmid regulatsioonid, mida USA-s ei ole

E-sigareti Kaupmeeste Liidu liikme Toomas Viilo sõnul on Eestis ja Euroopa Liidus e-sigarettide müük rangem kui USA-s.“Eestis ja teistes Euroopa Liidu riikides kehtivad nii e-vedelikele kui ka e-sigareti seadmetele väga ranged regulatsioonid ning kindlasti kordades rangemad, kui USA-s.” rääkis Viilo ning lisas, et ainult Euroopa turule toodavatele e-vedelikele tehakse kogu koostisele labori testid ning kõik legaalselt müüdavad vedelikud on kontrollitud. Kui teste ei ole, siis e-vedelikke turule ei lubata. Seadus, mis seda nõuab ehk Tubakatoodete direktiiv USA’s ei kohaldu ning sealsete vedelike täpne koostis on määramata. Lisaks on Eestis kõik ametlikud e-sigareti müüjad range Terviseameti kontrolli all.

2. Kanepiõli ehk THC-õli on illegaalne aine ja seda müüa ei tohi

Kanepiõli on illegaalne. Ametliku kauba tunned ära aktiisimärgi järgi. Ilma aktsiismärgita tooted on illegaalsed, registreerimata ja neid müüa ei tohi. “Mustalt turult omale vedelikke ja seadmeid ostes riskid tervisega,” lisas Viilo.

3. USA haigusjuhtumite põhjustajaks ei olnud e-sigaret, vaid illegaalne aine THC-õli.

Oluline on rõhutada, et USA juhtumid, kus inimesed sattusid kopsuhaigusega haiglasse, on tõestatult tingitud ainult kanepiõli ehk THC õli veipimisest ning muudest mustalt turult ostetud e-vedelikest. Kui alguses puudus info, millest sellised haigused võisid tekkida, siis püüti süü panna üldiselt e-sigarettidele. Selgus, et see oli ekslik, sest e-sigaret on vaid seade. Hiljem tunnistas enamus patsiente, et nad kasutasid e-sigaretis hoopis THC- õli e-vedeliku asemel. USA-s tekkinud olukord ei ole pelgalt teadmatu tarbimise tagajärg, vaid tegemist on ulatusliku organiseeritud kurigetevuse skeemiga, kus iga päev müüdi inimestele tuhandeid kontrollimata päritoluga, teadmata viisidel valmistatud ning ülikõrge THC kontsentratsiooniga padruneid.

4. Riiklikud organid endiselt toetavad e-sigareti abil suitsetamisest loobumist

 USA CDC ehk Haiguste Kontrolli ja Tõrje keskus kinnitab, et pea kõigis juhtumites on kannatanud kasutanud THC õli, mitte tavalist e-vedelikku. CDC lisab, et e-sigaretti käsitletakse endiselt kui ohutumat alternatiivi tavasigarettidele. Samuti PHE (Public Health England) kinnitab jätkuvalt oma ametlikke seisukohti ning suunab täiskasvanud suitsetajaid loobuma tubakast ametlikust müügipunktist soetatud e-sigareti abil.

5. THC-õli ja teised musta turu vedelikud on veipides väga ohtlikud

THC ehk tetrahüdrokannabinool on kanepitaime saaduste mõnuaine peamine psühhoaktiivne komponent. Inimkeeli on THC see aine, millega ennast inimesed „pilve tõmbavad“. See aine on viidud õli kujule, et seda saaks e-sigareti taolistes seadmetes kasutada. Lisaks sellele, et tegemist on mõnuainega, on see õli baasil vedelik, mis erineb täielikult traditsioonilistest e-vedelikest, mis koosnevad propüleenglükoolist ja taimsest glütseriinist. Juhul, kui e-sigaretti satub õli baasil toodetud vedel toode, toimib see tavapärasest e-vedelikust hoopis erinevalt ja võib olla inimtervisele väga ohtlik, sest hakkab kleepuma hingamisteede seintele.

Eesti suurima e-sigareti müüja Nicorex Baltic OÜ tegevjuhi Diane Sirelpuu sõnul käivad kliendid sageli kauplustes küsimas, kas USA uudised vastavad tõele. “Oleme pidanud tegema rohkelt selgitustööd, sest paljudeni pole jõudnud info USA kopsuhaiguste tegelikest tekkepõhjustest ning kaalutakse põhjendamatult tavasigarettide kasutamise juurde naasmist, mis on tervisele 95% ohtlikumad kui e-sigaretid” räägib Sirelpuu.

Kokkuvõttes tasub Toomas Viilo sõnul alati täpsemalt küsida ametlikest e-sigareti müügikohtadest nii seadmete kui ka vedelike sertifikaatide ja koostiste kohta täpsemat infot. Mustalt turult soetatud veipimisvahendid ei anna sulle seadusejärgset garantiid ning nii riskid oma tervisega.

Copy
Tagasi üles