Johnson andis avapaugu Briti konservatiivide valimiskampaaniale

Copy
Peaminister Boris Johnson kampaaniaüritusel.
Peaminister Boris Johnson kampaaniaüritusel. Foto: Reuters / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson andis eile avapaugu valitseva Konservatiivse Partei valimiskampaaniale kõnega, milles ta süüdistas opositsiooni Brexiti blokeerimises. 

Johnson ütles Londonis Downing Streetil peaministri ametiresidentsi ees, et ei taha ennetähtaegseid valimisi ja eriti keegi ei taha neid pidada detsembris, kuid möönis, et praeguses järgus ei ole tal enam valikut. 

Seadusandjad Briti parlamendis keeldusid korduvalt Brexiti elluviimisest ja referendumi tulemuse austamisest, lausus peaminister. 

Johnson kritiseeris ka leiboristist opositsioonijuhti Jeremy Corbynit, väites ekslikult, et Tööpartei liider valis pärast endise Briti-Vene topeltagendi Sergei Skripali närvimürgiga ründamist 2018. aastal Salisburys Vene presidendi Vladimir Putini poole. 

Corbyn palus pärast mullu märtsis korraldatud rünnakut esmalt valitsusel esitada ümberlükkamatuid tõendeid Venemaa seotusest, kuid ütles mõni aeg hiljem, et ka tema peab Venemaad mürgitamise eest vastutavaks. 

Suurbritannia peab 12. detsembril viimase nelja aasta jooksul juba kolmandad üldvalimised. Johnson loodab taastada valimistega konservatiivide parlamendienamuse alamkojas, mis lubaks tal viimaks riigi Euroopa Liidust välja viia. 

Peaminister kutsus kolmapäeval valijaid tooridele parlamendienamust andma, et Suurbritannia saaks ebakindluse selja taha jätta. Selle toetusega lubas ta saavutada parlamendis oma valitsuse ja EL-i vahel sõlmitud lahkumisleppe ratifitseerimise ja riigi 31. jaanuaril ühendusest välja viia. 

Johnson kohtus hommikul kuninganna Elizabeth II-ga, et parlament enne valimisi ametlikult laiali saata. Sellega algas viis nädalat kestev valimiskampaania. 

Pärast Downing Streetil peetud kõnet suundus peaminister Kesk-Inglismaale oma esimesele valimisüritusele. 

12. detsembril valitakse ümber terve 650-kohaline alamkoda, mile praegune koosseis lõpetas töö kaks aastat ettenähtust varem. Hääleõigus on umbes 46 miljonil britil. 

Konservatiivide liider sarjas Corbynit ka kolmapäeval ajalehes Daily Telegraph avaldatud artiklis, väites, et Corbyni Tööpartei tõstaks makse nii julmalt, et see hävitaks kogu Ühendkuningriigi rikkuse.

Leiboristide liidrid ründavad rikkaid sellise viha ja kättemaksuhimuga, millist ei ole nähtud sellest ajast peale, kui Stalin kulakuid taga kiusas, kirjutas ta.

Corbyn on nimetanud Johnsoni majandusplaane «steroididel thatcherismiks», viidates kauaaegse konservatiivist peaministri Margaret Thatcheri vabaturu kesksel rollil ja madalate valitsuskulutuste ideoloogial põhinenud majanduspoliitikale. 

Brexiti küsimuses lõhenenud Tööpartei tahab seada valimiskampaania keskmesse sotsiaalmajanduslikud küsimused, keskkonna ja sotsiaalse heaolu. 

«Mina ei sündinud valitsejaks,» lausus Tööpartei liider Kesk-Inglismaal Telfordis toetajatele, distantseerides ennast jõukast Oxfordi ülikooli haridusega Johnsonist. «Ma ei tegele seda laadi poliitikaga, milles peetakse seda kõike kõigest salongimänguks, väitlusühingu mänguks,» sõnas Corbyn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles