Parlamendisaadikud võtsid maksusüsteemi luubi alla (10)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Maksud. Pilt on illustreeriv.
Maksud. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogus arutati olulise tähtsusega riikliku küsimusena maksusüsteemi tuleviku üle. Ettekandeid tegid Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu, rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov ja ettevõtja Indrek Neivelt.

Neivelt käis välja mitmeid ideid maksusüsteemi muutmiseks: mahepõllumajanduse käibemaksust vabastamise, et soodustada tervislikumat toitumist ning mitte mürgitada maad kemikaalidega ning seeläbi ka põhjavett. Ühtlasi toetas ta astmelise tulumaksu ideed ning käis välja idee, et ettevõtja tulumaks peaks laekuma kohalikule omavalitsusele. 

Eraldi teemana osutas ta tähelepanu pahede maksustamisele, mis pole oluline ainult riigi eelarve täitmisel, vaid ka käitumise suunajana. Näiteks tõi ta suhkrumaksu ehk suhkrujookide aktiisi. Neivelti hinnangul võib see mõjutada laste tarbimisharjumusi: kui limonaad on tunduvalt kallim veest, ostab laps vett. «Kui randa tulevad ülekaalulised lapsed, ühes käes krõpsupakk ja teises käes 1,5-liitrine limonaadipudel, ei ole see normalane,» märkis ta. Neivelt kinnitas, et ei esinda mitte ühtegi parteid oma seisukohtadega, vaid need on tema isiklikud mõtted. 

Kersti Sarapuu põhjendas arutelu riigikogu suurde saali toomist sellega, et pikka aega on maksuteemat käsitletud ühekülgselt. «Eesti maksukoormus on Euroopa Liidu üks madalamaid ning langeb järgnevatel aastatel alla 33%, mis on oluliselt väiksem euroala keskmisest ning see paneb kahtlemata küsima, kas see tagab meie riigile ja inimestele vajalikku heaolu,» selgitas Sarapuu.

Ta lisas, et lisavahendeid vajavad vanemaealised, kellest viimaste andmete järgi pea pooled kannatavad suhtelise vaesuse käes; samuti on Eesti olnud OECD andmetel aastaid sissetulekute jaotuse poolest Euroopa Liidu ebavõrdsemate riikide hulgas, selgitas Sarapuu. 

«Kindlasti ei muutu midagi üleöö, kuid debatt maksusüsteemi uuendamise üle on ühiskonnas kahtlemata vajalik. Keskerakond teeb oma ettepanekud 2020. aasta kevadeks,» ütles Sarapuu.

Uudis on täiendamisel!

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles