Eesti avab järgmisel sügisel oma saatkonna Indias

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India lipp
India lipp Foto: AP/Scanpix

Eesti teeb ettevalmistusi oma saatkonna avamiseks Indias New Delhis, saatkond peaks uksed avama järgmise aasta sügisel.

Välisministeerium on valmis lähetama Indiasse New Delhisse asjuri hiljemalt 1. märtsil eesmärgiga valmistada ette varustatud ja mehitatud saatkonna avamine 2012. aasta sügiseks, seisab välisministeeriumi ettevalmistatud eelnõu seletuskirjas.

Hiljemalt järgmise aasta septembriks on plaanis lähetada New Delhisse kohapeal resideeriv suursaadik. 2013. aastal kavatsetakse lähetada lisapersonali.

Saatkonna rajamiseks vajalikud ühekordsed investeeringud ja tegevuskulud katab välisministeerium.

Eesti esinduse avamine Indias on olnud päevakorras juba pikka aega. Selle ettevalmistamiseks töötas 2005. aasta septembrist kuni 2008. aasta juulini Soome saatkonna juures New Delhis ka Eesti konsulaardiplomaat. Toona lükati esinduse rajamine edasi ning piirduti mitteresideeriva suursaadiku määramisega. Praeguseks Eesti suursaadikuks Indias, resideerimisega Tallinnas, on Peep Jahilo. Eestil on Indias kaks aukonsulit: Anil Vig New Delhis ja Sunil Khanna Mumbais.

Viisade väljastamisel esindab Eestit Indias alates 1. augustist 2008 Ungari saatkond, kuid Eesti «nähtavuse» puudulikkuse tõttu on viisataotluste arv langenud – näiteks kui 2007. aastal menetles Eesti konsul New Delhis 499 viisataotlust ning edastas 20 elamisloa taotlust, siis 2010. aastal menetles Ungari saatkond 141 Eesti viisa taotlust.

Elamisloa taotlusi nad vastu ei võta. Eesti elamisloa taotlemisega seonduvaid raskusi on nimetatud ka peamiseks takistuseks haridus- ja teaduskoostöö edendamisel.

Indias kohapeal konsulaarküsimustega tegelemise vajadus tuleneb ka eestlaste suuremast huvist Indiasse reisimise vastu. Üldjuhul saavad teiste Euroopa Liidu liikmesriikide esindused pakkuda konsulaarabi ka Eesti kodanikele, kuid abivajajate arvu kasvuga ei pruugi teistel esindustel olla piisavalt ressursse Eesti kodanike kiireks teenindamiseks.

Konsulaarabi võib vaja minna nii kliima iseärasustest, looduskatastroofidest kui ka terrorismist tingitud olukordades. 2010. aastal registreeris välisministeeriumis oma lühiajalise India külastamise 153 ning 2011. aasta algusest kuni 6. oktoobrini 100 Eesti kodanikku. Tegelik Eesti kodanike viibimiste arv Indias on tunduvalt suurem, sest paljud kodanikud jätavad oma reisid registreerimata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles