Kaupluse turvamehe maha lasknud eestlane läheb Saksamaal eluks ajaks vangi (6)

Andres Einmann
Copy
Vangla Berliinis.
Vangla Berliinis. Foto: Jürgen Ritter / imago / Scanpix

Saksa politsei pidas kolmapäeval rutiinse kontrolli käigus kinni eestlase, kes lasi 19 aastat tagasi maha kaupluse turvamehe. Mõrva eest eluaegse vanglakaristuse saanud mees vabanes üheksa aastat tagasi vanglast, tingimusel, et ta enam kunagi Saksamaale tagasi ei tule.

Eduard ei suutnud seda tingimust aga täita ja tegi kolmapäeval saatusliku vea, üritades uuesti Saksamaale tulla. Politseinikud pidasid ta kolmapäeva hommikul Poolast tulnud reisibussis kinni. 52-aastane mees toimetati esialgu Frankfurt am Oderi arestimajja, kust ta viidi edasi Berliini vanglasse.

Kuna Eduard oli vabastatud tingimisi eluaegsest vangistusest ja ta rikkus oma vabastamise nõudeid, jõustus taas talle mõistetud eluaegne vanglakaristus.

Eduard sooritas raske kuriteo 1990. aastate lõpus Berliinis, kus ta illegaalselt elas. 27. juulil 1999 läks mees Köpenicker Bahnhofstrassel kauplusesse, kirjutab uudisteportaal RBB.

Kassas tasus ta ühe paki pesuvahendi eest, samas oli ta pistnud põue kilekotti pakituna kuus paari naiste sukkpükse, mida ta üritas varastada. Varastatud kauba väärtus oli 23 marka ja 94 penni ehk 12 eurot ja 24 senti.

Poe turvamees Mirko märkas varguskatset ning ta kutsus Eduardi kaupluse taharuumi. Kui turvamees hakkas politseisse helistama, haaras Eduard põuest Makarovi püstoli, mille ta oli illegaalselt hankinud ja hakkas tulistama. Esimene lask tabas kappi ja teine 36-aastast pereisa Mirkot, kes suri rinda saadud kuulihaavast sündmuskohal.

Eduard jooksis sündmuskohalt minema, kuid kaua ei saanud ta vabadust nautida. Kuus päeva hiljem, 2. augustil, sai politsei teate, et tagaotsitavaks kuulutatud Eduardi on nähtud Berliini Charlottenburgi linnaosas, kus ta tuba üüris. Politsei eriüksus tungis korterisse ja võttis mehe kinni.

Eduard tunnistas oma teo üles ja 2000. aasta alguses mõistis kohus talle mõrva eest eluaegse vanglakaristuse. Kümme aastat hiljem, 2010. aastal otsustas kohus mehe tingimisi vabastada ja ta Saksamaalt välja saata. Vabanemise tingimus oli, et ta ei tule enam kunagi Saksamaale tagasi. Eduard vabanes vanglast 1. juunil 2010.

Mees ei suutnud ennast siiski Saksamaalt eemal hoida ja see sai talle sellel nädalal saatuslikuks. Politsei korraldas kolmapäeval, 20. novembril, Poola piiri lähedal Frankfurt am Oderis reidi ja kontrollis Poolast saabunud inimeste dokumente. Eduard jäi korrakaitsjatele vahele Poolast tulnud liinibussis.

Eduard tuli Saksamaale Poolast pildil oleva liinibussiga.
Eduard tuli Saksamaale Poolast pildil oleva liinibussiga. Foto: Berliini politsei

Praegu kannab mees jälle Berliini vanglas eluaegset vanglakaristust. Saksa prokuratuuri pressiesindaja sõnul saabub Eduardile võimalus taas tingimisi vanglast vabastamist taotleda 15 aasta pärast.

Prokuratuur ei välista, et Eduard on vahepeal veelgi Saksamaal käinud, kuna Schengeni viisaruumis piiriületusel dokumente ei kontrollita.

Brandenburgi liidumaa uudisteportaal MOZ teatas eile ekslikult, et piiril kinni peetud mees on mõrva pärast tagaotsitav Eestis. Nii see siiski ei ole.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles