Draama, rõõm ja põhjapõder

Indrek Raudkivi
, reporter
Copy
Mikaela Shiffrinil tuleb leida nimi juba neljandale põhjapõdrale. Arvatakse, et pildil oleva põhjapõdra nimeks saab Ingemar.
Mikaela Shiffrinil tuleb leida nimi juba neljandale põhjapõdrale. Arvatakse, et pildil oleva põhjapõdra nimeks saab Ingemar. Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP/SCANPIX

24-aastane USA mäesuusataja Mikaela Shiffrin võitis möödunud nädalavahetusel Soomes Levis peetud slaalomi MK-etapi. Mäesuusatamisperekonnas (nii ema Eileen Condron kui isa Jeff Shiffrin olid USAs ülikooli tasemel mäesuusatajad) kasvanud ameeriklannale oli see 41. MK-etapi võit sellel alal.

Sellega ületas ta Rootsi mäesuusalegendi Ingemar Stenmarki 32 aastat püsinud rekordi. Stenmark sai 40. slaalomi MK-etapi võidu aastal 1987 Prantsusmaal Marksteinis, olles siis 30-aastane.

Esikoht Levil ei tulnud ameeriklannale sugugi kergelt

Esimese laskumise järel edestas Shiffrinit 0,13 sekundiga tema kange konkurent, slovakitar Petra Vlhova – ainus naine, kes suutis eelmisel hooajal slaalomis neljakordsele maailmameistrile tuule alla teha. Teisel sõidul Shiffrin aga lausa lendas rajal ning finišeeris ajaga 58,79. Vlhoval oli vaja juurde panna ja nagu tihti juhtub, sportlane pingutab üle – Vlhova närvid ei pidanud vastu ning teisel sõidul ta kukkus. See kindlustaski Shiffrinile 41. maailmakarika etapivõidu slaalomis, mis teeb temast parima naisslalomisti läbi aegade.

«Ma ei mõelnud Stenmarki rekordi löömisele. Enne starti ei pööratud sellele ka tähelepanu, mis oligi hea,» rääkis Shiffrin pärast võistlust.

«Üritasin Petrat suruda, sest ta suusatab tõesti hästi. Tean, et Vlhova oli vahetult enne hooaja algust haige, seega tegelikult temalt supertulemus.»

«Vlhova näitas mitte ainult head füüsilist vormi, vaid ka vägevat mentaalset võimekust. Tundub, et mul oli pisut õnne, kuid olen rahul ka enda esitusega ja seetõttu õnnelik,» sõnas Shiffrin.

Traditsiooniliselt saab Levil võitja kingituseks põhjapõdra. Mikaela Shiffrini jaoks oli see juba neljas võit Levil, nüüd tuleb tal järjekordsele neljajalgsele sarvilisest sõbrale nimi leida.

Et Vlhova tulemust kirja ei saanud, astus poodiumi teisele astmele šveitslanna Wendy Holdener, kes jäi kahe sõidu kokkuvõttes Shiffrinist maha 1,78 sekundiga. Kolmas oli Katharina Truppe Austriast kaotades võitjale 1,94 sekundit.

Numbrid näitavad, et Mikaela Shiffrin on nüüd vaieldamatult parim naisslalomist läbi aegade. Juba ameeriklanna karjääri algusaegadel ei olnud küsimus mitte «kas?» vaid «millal?» ta ületab Stenmarki ajaloolise saavutuse. Shiffrinil on kokku 61 MK-etapi võitu, enim mäesuusatamise MK-etapi võite on ameeriklannal Lindsay Vonnil (82, neist 4 slaalomis). Nende vahele mahub veel seitsmekümnendate kuulsus austerlanna Annemarie Moser-Pröll 62 etapivõiduga.

Shiffrin tõusis 180 punktiga ka MK-sarja liidriks. Suurslaalomi võistlusel teenis Shiffrin alles 17-aastase uusmeremaalanna Alice Robinsoni järel teise koha. MK üldarvestuses järgnebki Shiffrinile Robinson 100 punktiga, kolmas on Holdener 96 punktiga.

Naiste slaalomi Levi MK-etapp

  1. Mikaela Shiffrin (USA) 1.57,57

    Wendy Holdener (Šveits) +1,78

    Katharina Truppe (Austria) + 1,94

    Anna Swenn Larsson (Rootsi) + 2,41

    Nina Haver-Løseth (Norra) + 2,51

    Michelle Gisin (Šveits) + 3,17

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles