Laste unistuste rong

, Rail Baltic Estonia keskkonnajuht
Copy
Arvamusfestivalil peetud unistuste rongi arutelul eesmärk oli inspireerida Rail Baltica projekti tulevaste reisijate mõtetega.
Arvamusfestivalil peetud unistuste rongi arutelul eesmärk oli inspireerida Rail Baltica projekti tulevaste reisijate mõtetega. Foto: Linda Liis Eek

Tänavusel arvamusfestivalil anti lastele ja noortele võimalus disainida oma unistuste rong – see on kiire, keskkonnasäästlik ja lõbus.

Laste unistustes on rong transpordivahend, millega saab igale poole kiiresti. Tulevikus tahavad lapsed sõita rongiga söögipoodi, Saaremaale, Lätti, Euroopasse ja isegi Dominikaani. Laste hinnangul selleks takistusi pole, sest tulevikurong sõidab ka veealuses tunnelis ja vajadusel tõuseb õhku. Loomulikult on tulevikurongil tihe sõidugraafik.

Ootuspäraselt on laste unistused seotud meelelahutuslike tegevustega – rongisõit peab olema lõbus! Seetõttu on unistuste rongis ülikiire internet koos nutiekraanidega, mõnusad söögikohad ja palju põnevaid tegevusi. Tuleviku rongis võiks olla erinevad teemavagunid: kinosaal, ujula, raamatukogu, kontor, jõusaal, laste mänguala, lõbustus- ja seikluspark ning tsirkus. Selle kõige kõrval peavad olema ka perevagunid, kus saab segamatult välja puhata ning isegi rõdud.

Päikese, vee, tuule ja õhu jõul

Tulevikurong on keskkonnasõbralik, ei kasuta bensiini ega diislit, küll võib rong sõita vastavalt vajadusele kas päikese, vee, tuule või õhu jõul. Vagunites saab ka velo- või sõudeergomeetritel rongivalguse tarbeks elektrit genereerida.

Ulmekiirusel sõitva rongi teevad laste hinnangul ohutuks turvavööd, turvapadjad ja elektroonika. Väljaspool rongi tagavad turvalisuse eraldusaiad. Tulevikurong on  silmapaistev – erksavärviline, kahekorruseline, pikk ja paljude vagunitega.

Töötoas osalenud tänased 6-13aastased noored on just need, kes tulevikus ka Rail Balticuga sõidavad ning küllap leiab nii mõnigi unistus juba järgmisel kümnendil sõitva kiire rongiühenduse disainimisel ka teostuse.

Lastega jagas rongisõidukogemusi ka Eesti seni ainus naisrongijuht Margi Sander
Lastega jagas rongisõidukogemusi ka Eesti seni ainus naisrongijuht Margi Sander Foto: Linda Liis Eek
Copy
Tagasi üles