Kahjuritõrjujad upuvad töösse: tänavu on erakordselt palju hiiri ja rotte (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Hiir on tubli ronija ja suudab liikuda isegi mööda maja seina.
Hiir on tubli ronija ja suudab liikuda isegi mööda maja seina. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu on majadesse tükkivaid rotte ja hiiri erakordselt palju ja see pole sugugi vaid maapiirkondade probleem, sest väga palju väljakutseid tuleb kahjuritõrjefirmadele linnadest, eriti Tallinnast.

Üks põhjus, miks kahjuritõrjujad praegu töösse upuvad, on tõenäoliselt see, et juba teist aastat müüakse poes varasemast lahjemat rotimürki.

„Helistamisi on palju rohkem,” tõdes osaühingu Tomson juhataja Juhan Tomson, kes kummutas kohe valearvamuse, et hiired-rotid elavad rohkem maal. „Ei ole nii. Praegusel ajal elavad rotid pigem linnas. Neid on suhteliselt palju ja iga aastaga järjest rohkem.”

„Sel sügisel on meil olnud äärmiselt palju väljakutseid,” ütles ka osaühingu Rentokil tegevjuht Toomas Trei. „Nii Tallinna linnas kui ka ümbruses on käed-jalad tööd täis, vatti saame ikka päris kõvasti.”

Trei arvab oma kogemusele tuginedes, et praegu poes vabamüügis saadavad rotimürgid on liialt lahjad. „Lisaks tekib närilistel resistentsus selle mürgi suhtes ja tavakoguses mürk ei võtagi neid enam maha,” nentis ta.

Rotimürke leiab poelettidelt küll mitmesuguse pakendiga, kuid toimeaine ja kontsentratsioon on neis valdavalt sama. Seega pole suurt kasu, kui mürki vahetada. Professionaalid tarvitavad kaks korda kangemaid mürke, need pannakse ohutust silmas pidades närilistele välja plastist söödamajadesse.

Otsi pragusid

Paarkümmend aastat kahjuritõrjega tegelenud Tomson teab, et rott suudab ennast majja pressida isegi vundamendi alt. Hiir on tubli ronija ja suudab liikuda mööda maja seina.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles