Otse Postimehest Luminori peaökonomist majanduskasvust: hea tulemus, aga tegelikult majandus jahtub

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Luminori peaökonomist Tõnu Palm nentis saates «Otse Postimehest», et Eesti majanduskasv on muljetavaldav, aga see ei muuda reaalset trendi. Pikemas perspektiivis majandus jahtub. Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas kolmandas kvartalis aastavõrdluses 4,2 protsenti.

Ökonomist Tõnu Palm nentis, et üllatavalt heale majanduskasvu näitajale aitas kaasa erakordselt tugev põllumajandussektori panus, mis oli seotud hea saagikusega. «Teiselt poolt ka maksulaekumine, milles osaliselt mängisid rolli aktsiisimaksud. Kui me vaatame majanduse lisandväärtust, kui palju erinevad arvud sinna panustavad, siis sealt tuleb ka ootuspärane mõõdukam trend,» lisas Tõnu Palm.

Teiseks tõi majandusteadlane välja ekspordi osakaalu SKTs. «Kui vaadata nominaalset ekspordikasvu, siis see aeglustus kolmandas kvartalis, aga kuna kaubaekspordis hinnad langesid (eeskätt mineraaltooted ja kütused), siis statistiliselt see toetas ekspordikasvu. Pigem tuleks vaadata turuhindades, millest näeme, et aasta ja üheksa kuud on nominaalselt kaubaeksport kahe protsendi peal,» selgitas Luminori peaökonomist ja lisas, et tegelikult on meil aeglustumise trend ja see on jahutanud ettevõtete tulude kasvu. 

Küsimusega, kas majanduskasvu teeneks saame lugeda meile soodsaid asjaolude kokkusattumisi, Tõnu Palm põhimõtteliselt nõustus. «Selgelt, mis puudutab maksulaekumist ja põllumajandust, oli erakordne aasta. Fundamentaalselt, see, mida näeme tööstuse panuseks, eelmine aasta oli see protsent SKTst, on jõudnud sinna 0,6 protsendini. Eesti töötleva tööstuse mahutempo on viimastel kuudel jõudnud suhteliselt väikeste numbrite juurde,» vastas ekspert. «Kokkuvõttes – väga hea tulemus, aga see ei muuda trendi.»

Vaata täispikka intervjuud SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles