Eestlane Pariisis: linn on väljasuretatud

Postimees
Copy
Prantsusmaa pealinna metroo mitu jaama on suletud ning kesklinna on toodud tugevdatud politseijõud.
Prantsusmaa pealinna metroo mitu jaama on suletud ning kesklinna on toodud tugevdatud politseijõud. Foto: MEHDI FEDOUACH/AFP

Pariisis elav eestlane Martin Kala rääkis ETV saates «Ringvaade,» et Prantsusmaal on käimas suurim streik, mida ta on 25 seal elatud aasta jooksul näinud, ent see on prantslaste poolt vägagi põhimõtteline streik, kuna Emmanuel Macron viib läbi reforme, mida tema eelkäijad pole suutnud.

Kala sõnul protestivad praegu peamiselt pensionireformi vastu üli- ja kooliõpilased, eriti puudutab reform inimesi, kes on sündinud 1975. aastal ja hiljem. «Reform käivitub alles 2037. aastal,» lausus Kala. 

Pensionireform on üks president Emmanuel Macroni ambitsioonikamaid reforme ja ka üks valimislubadustest. Samas pole valitsus reformiettepanekut veel täies mahus esitanud. Praeguses pensionisüsteemis on 42 erinevat pensioniskeemi, erakätes ja riiklikud, mis on üheskoos teel 17 miljardi eurose puudujäägi suunas. 

«Pariisis on praegu huvitavad, võib-olla isegi väga ebahuvitavad ajad - nii palju kui on meeleavaldusi, on ka vaikust linnas. Linn on väljasuretatud,» rääkis Kala.

Meeleavaldused said alguse 17. novembril 2018. aastal autojuhtide protestist kütuse hinnatõusu vastu, kuid on kasvanud üle president Emmanuel Macroni poliitika vastaseks liikumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles