Venemaa hakkab valmistuma võimutransiidiks

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Venemaa eksperdid on veendunud, et Vladimir Putin jääb mingis vormis võimule ka pärast seda, kui tema ametiaeg presidendina 2024. aastal lõppeb.
Venemaa eksperdid on veendunud, et Vladimir Putin jääb mingis vormis võimule ka pärast seda, kui tema ametiaeg presidendina 2024. aastal lõppeb. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Venemaa sisepoliitikas algab juba järgmisel aastal 2024. aasta võimutransiidi kontuuride väljajoonistumine, millele andis aasta lõpus avaldusega põhiseaduse muutmise vajadusest stardi president Vladimir Putin.

«See on kahtlemata (võimu)transiidi start, režiimi uuendatud mudeli vormistamise algus,» ütles Postimehele Kremli siseelu uurimisele pühendunud politoloog Tatjana Stanovaja. Samal seisukohal oli ka Moskva kõrgema majanduskooli politoloogiaprofessor Aleksei Makarkin.

«Võimud otsivad juba juriidilisi võimalusi, mis lubaksid Putinil riiki juhtida pärast (praeguse) ametiaja lõppu, et vähendada tema võimust ilmajäämise riski,» lisas Peterburi tuntud politoloog, Helsingi Ülikooli Venemaa asjade professor Vladimir Gelman. «Eesmärk on luua tingimused, et Putin saaks ühes või teises formaadis riiki edasi juhtida. See võib olla põhiseadusest tulenev formaat, aga võib olla ka midagi täiesti muud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles