Robot vs tavaline tolmuimeja: millal eelistada üht teisele?

Kaup24
Copy
Foto: Kaup24

Robottolmuimejate areng on jõudnud sellisesse seisu, et nende kodumasinate areng on täna pigem evolutsiooniline kui revolutsiooniline. Nad on täiskasvanuks saanud, lastehaigused on seljatatud ning robotid seisavad võrdväärse alternatiivina tavaliste inimjõudu ja -mõistust kasutavate tolmuimejate kõrval.

Millist tolmuimejat millal eelistada?

Alljärgnevalt püüame sellele küsimusele vastust leida. Erinevate tootjate tolmuimejad leiab aga siit.

Pinna suurus

Esmalt sõltub tolmuimeja valik kodu suurusest ja masina kasutaja(te) elustiilist, mis paneb paika koristusvajaduse intensiivsuse.

Mida suurem on puhastatav pind ja nii selle kasutamise intensiivsus kui ka kasutajate hulk, seda kindlamalt langeb kaalukauss tavalise tolmuimeja kasuks. Põhjuseks on robottolmuimejate väiksem jõudlus võrreldes klassikaliste tolmuimejatega.

Suurema võimsusega tavaline tolmuimeja teeb ruumikale elamisele korraga ringi peale. Robottolmuimeja peab samade ruutmeetrite läbimiseks vahepeal hinge tõmbama ja oma akud täis laadima, sest ruumika elumaja koristamiseks ühe jutiga tal särtsu ei jagu.

Väiksem mahutavus

Tulenevalt robottolmuimejate väikestest mõõtmetest on nende tolmu kogumise kanistrid võrdlemisi piiratud mahuga. Kogu maja kasimise käigus kokku kogutud mustus sinna ära ei mahugi.

Seega ei saa robottolmuimeja parimagi tahtmise korral suuremat elamist ainsa korraga otsast lõpuni ära puhastatud. Võib ka juhtuda, et laste ja lemmikloomadega elamises vajab juba koristatud ala uuesti üle käimist veel enne, kui robottolmuimeja on jõudnud kogu majapidamisele tiiru peale teha.

Üles- ja allatulek keeruline

Veel tuleb meeles pidada, et robottolmuimeja ei oska mööda treppe üles ega alla ronida ja mitme tasapinnalises kodus peab olema üks robottolmuimeja iga korruse jaoks.

Väikeses kodus ideaalne lahendus

Robottolmuimejat tasub eelistada korterites ja väiksemates ühekorruselistes elamutes, kus on ruumist ruumi voolav, lävepakkudeta ja kõvakattega põrand.

Naturaalse- või laminaatparketiga põrandatel tunneb robottolmuimeja ennast nagu kala vees - robottolmuimejal kulub siledal pinnal liikumisele vähem energiat ja seda rohkem jääb tal energiat koristustöödeks.

Paksud vaibad robotile ei sobi

Robottolmuimeja saab ka vaipkatte puhastamisega hakkama, ent mida paksem ja pikema karvaga vaip, seda vaevalisem ja energiat nõudvam masina kulgemine on, ja seda madalam on robottolmuimeja efektiivsus.

Võrdlustestis, kus kahele samasugusele keskmise kiupikkusega vaibale kallati 100 grammi talgi ja liiva segu, suutis robottolmuimeja kokku koguda vaevu 20 protsenti segust, kuid tavaline tolmuimeja imes kerge vaevaga ära 2/3 vaibale kallatud segust.

Kui elamises on paksud või pika karvaga vaibad, siis on mõistlikum valida tavaline tolmuimeja. Kui aga põrandaid katavad õhemad ja lühema kiuga vaibad või puuduvad need sootuks, siis võib julgelt eelistada robottolmuimejat.

Robot pääseb hästi ligi

Eriti hästi tuleb robottolmuimejatel välja koristamine diivanite, voodite, kappide ja muu madala mööbli alt, kuhu tavalise tolmuimejaga on keeruline ja vahel suisa võimatu ligi pääseda.

Tänu väikestele mõõtmetele mahub robottolmuimeja diivanite ja voodite alla ning hoiab oma regulaarsete visiitidega ära seal muidu nii tavalise tolmurullide tekke.

Tark kodumasin

Intelligentsuse mõttes teeb väike robot oma suurele kolleegile pika puuga ära. Robottolmuimejat saab juhtida läbi Wifi võrgu, teda saab käivitada ja suunata kodust eemal olles. Robottolmuimeja saab ühendada targa kodu süsteemi ühes teiste nutikate kodumasinatega.

Nii rakenduse kaudu juhitava olmeelektroonika kui ka muud kodumasinad leiab siit.

Mõlemal oma head ja vead

Tegelikult ei tohiks klassikalisi mudeleid ja robottolmuimejaid vastandada, sest tegemist on teineteist täiendavate, mitte konkureerivate kodumasinatega.

Kombineerides majapidamises robottolmuimejat tavalisega, aitab see vähendada põhjalikule, kogu elamist hõlmavale, koristamisele kuluvat aega kuni kahe tunni võrra nädalas.

Eesti suurim valik kodukaupu ootab teid Kaup24.ee veebikaubamajas.

Copy
Tagasi üles