Üks murranguline matš võis sillutada tee olümpiale

Andres Vaher
, reporter
Copy
Erika Kirpu (vasakult), Katrina Lehis, Kristina Kuusk ja Julia Beljajeva ronisid raskusi ületades aujärjele ja hetkeseisuga olümpiakohale.
Erika Kirpu (vasakult), Katrina Lehis, Kristina Kuusk ja Julia Beljajeva ronisid raskusi ületades aujärjele ja hetkeseisuga olümpiakohale. Foto: Trifiletti/Bizzi Team/Fie

Kui Eesti epeenaiskond täpselt aasta eest Havannas MK-etapil võitjana triumfeeris, võisid nii sportlased, nende treenerid kui ka pöidlahoidjad rõõmustada. See oli üks esimesi turniire, kus ankrunaisena tuli rajale Katrina Lehis.

Üleeile osutus Kuuba pealinn meie kvartetile taas õnnelikuks paigaks. Ehkki nüüd ronisid Lehis, Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk poodiumi teisele astmele, oli saavutusel sportlikult isegi suurem kaal. Põhjus lihtne: jaanuaris 2019 Tokyo olümpiapunkte veel ei jagatud, jaanuaris 2020 on tuline lahing jõudnud aga haripunkti.

«Hõbe on hõbe ja kuld ikkagi kuld, aga jah: selline tulemus just praegu oli meile igas mõttes äärmiselt oluline. Väga raskelt tuli, aga võitlesime ja suutsime taas teha väga ilusa aasta alguse,» rõõmustas Lehis tagasiteel koju.

Ühe õhtuga sügavalt soost marjamaale

Võidu maitsega hõbeda tähenduse võib kokku võtta ühte lausesse: seni püsis Eesti olümpia edetabelis nii-öelda joone all, nüüd vinnas end aga joone peale. Kui Tokyo piletid jagataks välja praegu, mahuks kaheksa osaleja sekka ka meie piigad. Naiskonnana valitute hulka pääsemine tähendaks ka automaatselt kolme kohta individuaalvõistlusel.

«Vaieldamatult õnnestumine, siin ei saa olla muud juttugi. Enne olime ise tagaajaja rollis, nüüd tuleb teistel meid jälitada. Kindlasti on see oluline. Aga edu on väike ja võib väga kiirelt sulada. Loorberitele puhkama jäämise võimalust pole,» lausus koondise peatreener Kaido Kaaberma.

Eesti tõusis jooksvas pingerivis kaheksandalt kohalt kuuendaks. Et igasuguse muu jututa eesmärk saavutada ja olümpiapilet taskusse pista, tuleb valikuukse sulgudes olla esinelikus. Ülejäänud neli kohta lähevad kõigi ülejäänute arvestuses iga tsooni (Aafrika, Aasia, Ameerika ja Euroopa) parimatele. Eesti käes on kaks etappi enne võidujooksu lõppu just too Euroopa tsooni nn lisakoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles