Kõige tõhusamad toitumis- ja treeningsoovitused aastal 2020

Copy
Foto: Shutterstock

Aasta algus on aeg, mil inimesed seavad omale uusi eesmärke. Nende sekka kuuluvad kindlasti lubadus tervislikumalt toituda, kaalu langetada, rohkem trenni teha ja üldse aktiivsem olla. Toitumise ja treeningute kohta levib erinevaid arusaamu ja soovitusi. Kuidas aga leida just endale need õiged? Kas sa tead, millel põhinevad kõige tõhusamad ja personaalsemad treening- ja toitumissoovitused?

Kuidas leida enda jaoks sobiv toitumisviis?

Kuna me kõik oleme erinevad, siis on ka selge, et meie kehad ei reageeri samadele toitumissoovitustele ühtviisi. Mõnele inimesele sobib hästi suurema rasvasisaldusega dieet, teisel võib see aga kaasa tuua terviseprobleeme nagu näiteks kõrge kolesterool. Osade puhul on liigne süsivesikute tarbimine seotud suurema kaalutõusu riskiga, teatud inimestele sobib aga vastupidi suurem süsivesikute sisaldus toidulaual. On ka neid, kelle puhul valgurohke toit aitab kergendada kaalulangetust ning parandada keha koostist. Kuidas siis ilma katsetusteta endale see õige leida?

Teadusuuringutes on leitud, et geenid mõjutavad kehakaalu 40-70 % ulatuses. Geenid määravad, kuidas meie keha erinevaid toitaineid omastab, millised on meie kaalutõusu ja rasvumise riskid, millline on meie ainevahetuse kiirus, milline on treeningu mõju kehakaalule, kas liigne rasv kipub vöökohale kogunema ja palju muud. Geenidest sõltub see, millist mõju avaldavad rasvad, valgud ja süsivesikud meie kehakaalule. Geneetikute ja toitumisspetsialistide koostöös on välja töötatud FiguraGen Weight geenitest, mis aitab inimese geneetilisi iseärasusi arvesse võttes leida talle sobiva toitumisviisi, et tõhusamalt kehakaalu langetada ja kontrolli all hoida ning tervist tugevdada. Geenitesti vastus sisaldab põhjalikke soovitusi, kuidas oma eesmärke silmas pidades tervislikumalt toituda ja kui probleemiks on liigne kehakaal, siis kuidas sellega toime tulla ja seda ohjeldada. Tulemuste paremaks mõistmiseks sisaldab testi vastus ka tasuta 3-päeva näidismenüüd.

Geenitesti abil leiab endale ka sobivamad treeningud

Geenid mõjutavad sportlikku võimekust rohkem kui 60 % ulatuses. Selleks, et oma füüsilist vormi parandada ja kiiremini soovitud tulemusteni jõua, on spordifüsioloogide ja geneetikute koostöös loodud geenitest FiguraGen Sport. Geenitestist saab muuhulgas teada, kas keha reageerib paremini jõu- ja kiirustreeningutele või vastupidavustreeningutele. See aitab treeningutel ühele või teisele aspektile suuremat rõhku pöörata, vastavalt sellele, milliste aladega inimesele tegeleda meeldib. Kui tegu on näiteks harrastusjooksjaga, siis paremate jõueelduste korral, on kasulikum pöörata rohkem tähelepanu kiiruslikele ja ka jõutreeningutele ning mõnevõrra vähem mahutreeningutele. Kui aga inimene on paremate vastupidavuslike eeldustega, siis sobivad rohkem suurema mahuga treeningud ja pikemad jooksud. Jõusaalisõpradel aitab see aga leida sobivamad korduste vahemikud. Jõutüübile sobivad lihase arendamiseks paremini suuremad raskused ja väiksemad korduste arvud ning vastupidavustüübile väiksemad raskused ja suuremad korduste arvud. Lisaks saab testist teada, milline on geneetiline eelsoodumus suurema lihasmassi kasvatamiseks ja madalama rasvaprotsendi saavutamiseks ning kuidas neid teadmisi arvesse võttes oma keha koostist muuta.

Geenid mõjutavad ka meie keha taastumisvõimet ning vigastuste tekkeriski. Kui inimesel on aeglasem taastumisvõime ja esineb suurenenud risk vigastuste tekkeks, siis on oluline tähelepanu pöörata piisavale treeningeelsele soojendusele ja treeningjärgsele lõdvestusele ning lasta kehal treeningute vahel piisavalt puhata, et vältida ülekoormusvigastuste teket.

Kuidas käib geenitesti tegemine?

Geenitestide labor teostab erinevaid tervise ja elustiiliga seotud geeniteste, et aidata inimestel oma geneetilisi iseärasusi tundes tervislikumalt elada. Geenitesti saab teha mugavalt kodust lahkumata.  Testi tegemiseks vajalikud tarvikud saadetakse postiga otse koju või sobivasse pakiautomaati. Proovi võtmine on lihtne, kiire ja valutu. Geeniproov võetakse suust steriilse vatipulgaga ning saadetakse laborisse tagasi analüüsimiseks.

Lisaks on võimalik geenitesti abil välja selgitada vitamiinide ja mineraalainete puuduse tekkeriske, primaarse laktoositalumatuse olemasolu, tsöliaakia (gluteenitalumatuse) tekkeriski ning seda, kuidas kofeiin meid mõjutab.

Kui sa tahad tervislikumalt elada ja oma keha paremini tundma õppida, siis rohkem infot geenitestide kohta leiad Geenitestide labori kodulehelt www.geenitestid.ee.

MAGUS PAKKUMINE! Aasta alguse puhul teostame kõigile Postimehe lugejatele ükskõik millise geenitesti tegemise korral tasuta laktoositalumatuse analüüsi, mille tavahind on 75€. Tasuta laktoositalumatuse analüüsi saamiseks lisa Geenitestide labori kodulehel FiguraGen Lacto geenitest koos endale huvipakkuva testiga ostukorvi ja kasuta sooduskoodi POSTIMEES20.

Copy
Tagasi üles