Sudaani luureülem pani pärast mässukatset ameti maha

Copy
Abdel Fattah al-Burhan.
Abdel Fattah al-Burhan. Foto: -/AFP

Sudaani luureülem Abu Bakr Mustafa pani kolmapäeval ameti maha seoses tema ametkonna töötajate osalemisega mässukatses, teatasid võimuesindajad.

«Kindral esitas lahkumisavalduse,» kinnitas üleminekunõukogu esimees Abdel Fattah al-Burhan riiklikus telekanalis.

Sudaani valitsusväed surusid kolmapäeval maha restruktureerimisplaanide vastu mässu tõstnud julgeolekuagentuuri töötajad. Võimude teatel sai surma viis inimest, kellest kaks sõjaväelased.

Mäss puhkes teisipäeval ägeda tulistamisega luuredirektoraadi, endise nimega riikliku luure- ja julgeolekuteenistuse (NISS) mitmes Hartumi baasis, sest osa agente on uue valitsuse pensioniplaani vastu.

NISS-i agendid olid möödunud aasta aprillis diktaator Omar al-Bashiri vastase ülestõusu mahasurujate esirinnas.

Regulaararmee ja poolsõjaväeliste kiirreageerimisvägede sõdurid ründasid baase teisipäeva õhtul. 

Bashiri kukutamiseni viinud protestiliikumisele lähedased arstid ütlesid, et Hartumi lõunaosas NISS-i baasi lähedal sai surma kaks sõdurit ja kolm tsiviilisikut.

Tulistamise tõttu suletud Hartumi rahvusvaheline lennujaam avati kolmapäeval taas. Üks NISS-i baasidest asub lennuvälja lähedal.

Tööd jätkuvad ka kahel rahutu Darfuri piirkonna naftaväljal, mille valitsusväed tagasi võtsid.

Valitsuse pressiesindaja Faisal Mohamed Saleh ütles, et mässu algatasid mõned NISS-i agendid, kes ei ole rahul neile pensionile jäädes ette nähtud rahasummaga.

«Me ei luba mässu Sudaani revolutsiooni vastu,» ütles valitsusnõukogu esimees kindral Abdel Fattah al-Burhan.

«Me kaitseme üleminekuaega ning surume maha kõik, kes püüavad kodanike julgeolekut ja stabiilsust häirida,» lisas kindral.

Sudaani juhib augustist alates tsivilistid ja sõjaväelaste ühisvalitsus eesotsas kindral Burhaniga. Valitsusnõukogu ülesanne on juhtida riiki üleminekul tsiviilvõimule. Igapäevaelu juhivad peaminister Abdalla Hamdok ja tema valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles