Erakondade reitingud: Reformierakonna toetus on kerges langustrendis (5)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Reformierakonna kindel liidripositsioon erakondade reitingutabelis püsib, kuigi valimiste võitja populaarsus on viimasel ajal olnud kerges langustrendis, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstati viimatisest uuringust. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,8, Keskerakonda 22,8 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 14,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.  Reformierakonna reiting on küsitluste põhjal neli nädalat vähehaaval langenud ning selle aja jooksul on oravad kaotanud 2,9 protsenti oma toetusest. Samas on edu teisel kohal oleva Keskerakonna ees 10 protsenti ning suurim opositsioonierakond jätkab kindla liidrina. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 10, Eesti 200 7,1 ning Isamaa 6,6 protsediga.

Koalitsiooni toetus ületab viimaste tulemuste põhjal taas opositsiooni oma. Koalitsioonierakondi toetab kokku 44,1 protsenti ja opositsioonierakondi 42,8 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles