Eesti medalisaju saladus: head kaaslased

Carl-Robert Puhm
Copy
Vasakult: Arlet Levandi, Erik Potšinok, Viljar Lipard, Urmas Sõõrumaa, Marek Potšinok, Konrad Kudeviita. 
Vasakult: Arlet Levandi, Erik Potšinok, Viljar Lipard, Urmas Sõõrumaa, Marek Potšinok, Konrad Kudeviita. Foto: Madis Veltman

Eesti koondis võitis läinud teisipäeval noorteolümpial Launanne’is kolm medalit. Jäähokikaksikud Marek ja Erik Potšinok võitsid 3x3-hokiturniiril kuld- ja pronksmedali, Arlet Levandi sai säravaima autasu iluuisutamise võistkonnavõistluses. Eile naasid medalistid uhke vastuvõtu saatel kodumaale ja rääkisid värsketest olümpiamuljetest.

Endiste tippsportlaste Allari ja Anna poeg Arlet sai individuaalvõitluses küll 12. koha, kuid noppis võistkonnaga kulla. Tiimivõistlusel Levandil loosiga vedas, sest kaaslaste hea esinemine oli talle kirkaima medali kindlustanud juba enne tema jääle minekut.

14-aastase iluuisutaja sõnul ta alguses aga võistlema ei kippunudki. «Teadsin, et selline võistlus tuleb, aga ausalt öeldes ma alguses ei soovinudki seal osaleda. Individuaalvõistlus läks mul päris hästi ja olin sellest väsinud. Aga tagantjärele – see kogemus oli seda väärt. Saavutuseni aitas mind väga tugev tiim, olen neile väga tänulik,» rääkis ta.

Mida ütlesid endistest nimekatest tippsportlastest vanemad pojale pärast võistlust? «Isa kirjutas pärast võistlus kohe: «Kas oled nüüd minust tugevam või mis?» Aga ei, mina püüan ikka päris olümpiale saada ja häid tulemusi ka tulevikus näidata.»

Tallinna lennujaamas võeti soojalt vastu ka naerusuised kaksikutest hokivennad Potšinokid, kes Eestile ajaloo esimesed jäähoki olümpiamedalid tõid. Kui kullaga naasnud Marek läkski enda sõnul medalit võitma, siis pronksiga naasnud vend Erik nii head tulemust ei uskunud.

Olümpiale pääsenud 15-aastased kaksikvennad said oma tiimid teada alles nädal enne võistlusi. Kulla võitnud Mareki sõnul tal vedas, et sattus võidukasse «Rohelisse» meeskonda koos heal tasemel Venemaa hokinoortega.

«Sain venelastega ühte tiimi. Mõistsime kõik ühist keelt ja mängisime ka väga hästi,» avaldas kaksikvend kulla saladuse.

Vend Erikul nii hõlpsalt ei läinud. «Mul oli oma meeskonnas natuke raskem. Kui oled jääl, siis on inglise keelt väga raske rääkida. Vahepeal tahtsin rääkida vene või eesti keeles. Aga pärast trenni saime tiimikaaslastega juba sõpradeks ja kasvasime ühtseks meeskonnaks,» kõneles ta.

Olümpial mängiti jäähokit 3x3-formaadis. Vennad valmistusid oma sõnul trennides selleks põhjalikult. «Harjutasime palju. Trennides tegime spetsiaalselt kolm-kolme-vastu-mängu. Kolmekesi mängides peab palju liikuma, mis väsitavad jalad päris ära,» avaldasid vennad.

Olümpiale kvalifitseerusid poisid Eestis toimunud katsetega. «Tegime testi ning mina olin kõige kiirem. Poisse oli nii Kohtla-Järvelt, Tartust kui ka Tallinnast,» ütles kulla võitnud Marek.

Vend Eriku sõnul tuli talle olümpiale pääsemine üllatusena. «Eks Marekil läks natuke lihtsamalt, tema võitis katsed ära, aga mina jäin kolmandaks. Aga isa tegi mulle õhtul väikse üllatuse. Tuli koju ja ütles: «Erik, sina saad ka olümpiamängudele Lausanne’i.» Olin väga õnnelik,» meenutas pronksmedalivõitja tiitlivõistlusele jõudmist.

Peale hokikaksikute pääses olümpiale ka katsetel teise aja saanud Konrad Kudeviita, kes olümpial kaheksanda kohaga piirdus. Huvitava kokkusattumusena on kõik kolm hokimeest käinud Tallinnas asuvas Tuule lasteaia Tuulekella rühmas. Samast rühmast on pärit ka suvisel Euroopa noorte olümpiafestivalil pronksmedali võitnud judoka Viljar Lipard, kes lennujaama endisi kaaslasi tervitama oli tulnud. Tõeline spordikants, see Tuulekella rühm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles