Kuidas tuua Michelini kvaliteet kahetuhandele taldrikule?

Copy
Foto: Põhjala Catering

Tippkvaliteedi hoidmine restoranis on raske, kuid veelgi keerulisem on see catering-teenuse puhul, mil toitlustada vaja kuni mitu tuhat inimest õhtu jooksul. Põhjala Cateringis töötab mitu kokka, kes varasemalt valmistasid toite maailmaklassi restoranides ning seejuures on nad suutnud hoida maailmaklassilist kvaliteeti.

2007. aastast tegutsev Põhjala Catering koondab enda alla enam kui 46 töötajat, kelle seas nii Eesti kui välisriikide tunnustatud kokad. Muuhulgas on ettevõtte peakokal ja kahel vanemkokal seljataga töö Michelini tärniga restoranis. Tänu kõrgele tasemele on Põhjala Cateringi tunnustatud kolmel aastal ka Eesti parima pulmacateringi tiitliga. Kuidas siiski hoida kõrgeid standardeid suurürituse toitlustamisel?

Foto: Põhjala Catering

Millistel põhimõtetel Põhjala Catering toimib?

Põhjala Catering lähtub põhimõttest - kõik mis on piisavalt kvaliteetne Eesti tooraine, hangitakse kodumaistelt turult. Oleme hoolikalt valinud oma tooraine tarnijad, kellest mitmed on kodumaised talu- ja väiketootjad. Lähtume menüüde koostamisel Eesti ja Põhjamaa köögi ehk New Nordic cuisine põhimõtetele, milleks on võimalikult kohalik tooraine ja selle täielik ärakasutamine. Lisaks viimasel viiel aastal levinud trendile fusion võtmes Aasia, eelkõige Jaapani köögiga, mida kannavad edasi endas regiooni ja maailma parimad restoranid ja suunanäitajad (Noma, Geranium, Fäviken, Maaemo jne.). Oleme tulnud turule selge eesmärgiga luua eesti turule viietärnilist teenust pakkuv cateringi ettevõte, kes otsib pidevalt innovaatilisemaid lahendusi ja maitseelamusi.

Millistes riikides/linnades on teie kokad varasemalt tööd teinud?

Meie peakokk töötas enne catering valdkonnaga sidumist pikalt Prantsusmaal, Tallinna suurtes hotellides ning Põhja-Rootsis, Lapimaal. Ta lisab meie kööki ka maailma kulinaarse maastiku täielikku tippkogemust kuna on töötanud kahes erinevas Michelin 2* restoranis Prantsusmaal.

Foto: Põhjala Catering

Üks meie vanemkokkadest on pärit Inglismaalt ning ka temal on Michelini kogemus Galvin Brothers restoranis. Lisaks on meie cateringis tööl vanemkokk, kes töötas 16 aastat Londonis Searcys grupis, mis on Londoni üks suurimaid cateringiettevõtteid, omades 100+ restorani, baari ja venue-t. Grupis töötamise ajal on ta serveerinud 3-20 käigulisi õhtusööke mitmetele riigijuhtidele Londoni prestiižemates venuedes (Albert Hall, Kensington Palace ja nii edasi).

Kokkade värbamisel oleme pidanud väga oluliseks just rahvusvahelist kogemust ja hotelli banketi kogemust.

Foto: Põhjala Catering

Mis on oluline, et cateringi teenuse pakkumine oleks õnnestunud ja meeldejääv?

Eduka sündmuse läbiviimiseks on üks oluliseimaid teemasid toitlustus. Kui veel 10 aastat tagasi nägi Eesti sündmuste toitlustamise maastik välja üsna üksluine ja tehti palju sarnaseid asju, siis tänaseks on klienditeadlikkus tublisti tõsnud ja parima teenuse pakkumiseks nähakse palju vaeva. Cateringiteenus on lähenemas üha enam tipprestoranide tasemele, mis kajastub lisaks toidule endale ka serveerimisnõude, teeninduse ja erilahenduste näol.

Foto: Põhjala Catering
Foto: Põhjala Catering
Foto: Põhjala Catering

Kõige olulisem, et catering teenuse pakkumine oleks õnnestunud ja meeldejääv on muidugi toit ja menüü, mis sobib ürituse formaadi, peostiili ja ideega. Cateringi töö jaguneb tegelikult kaheks üks osa on toit ja teine osa kogu organiseerimise pool: peomööbel, erilahendused, aeg, koht, teenindus ja palju muud. Üks teiseta ei toimi, ehk  äärmiselt oluline on sujuv ja ladus koostöö kõigi osapoolte vahel.

Kuidas säilitada kõrget kvaliteeti mitmetuhande inimese toitlustamisel? 

Võtmekoht on siinkohal planeerimine, kogemus ja loomulikult ka valmisolek nii meeskonna kui tootmisvõimekuse osas taolises mahus projekte teenindada. Mitu tuhat inimest eeldab ikkagi tiimi ja teadmisi, kes on varem selliseid projekte kohale toimetanud. Projekti keerukusele peavad vastama ka kogu köögitehnika, külmkambrite ja ruumide suurused ning külmatranspordi võimekus.

Foto: Põhjala Catering

Oluline on peakoka roll, kes suudab pakkuda külalistele menüüd, mis tagab kõrge kulinaarse elamuse, kuid on piisavalt targalt koostatud, et see vastab kokkade ja seadmete võimekusele ja tagatud oleksid toiduohtuse nõuded.

Vähemtähtsad ei ole projektijuhid, kes planeerivad taolisi sündmusi juba mitu kuud ette, et sündmuse päeval kõik planeeritult sujuks. Catering on väga inimressursi-rohke valdkond ning mitmetuhande inimese toitlustamisel tagavad edu ja kõrge kvaliteedi piisavalt kogenud tiimijuhid, tehniliselt tugevad kokad ja kelnerid ja mis kõige olulisem - kogu tiimi motiveeritus ja edasipüüdlikkus midagi suurepärast korda saata. Meie tegevusvaldkond on piisavalt raske ja hästi läheb ettevõtetel, kes suudavad kaasada ja motiveerida oma tiimi inimesi, keda viib edasi kirg toidukultuuri vastu.

Copy
Tagasi üles