Graafik ⟩ Eesti rahvaarv, Jüri Ratas ja infograafika

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Rahvaarv maailmas kasvab, aga eestlasi on aina vähem.
Rahvaarv maailmas kasvab, aga eestlasi on aina vähem. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Statistikaamet saatis välja pressiteate pealkirjaga «Sisseränne suurendab juba viis aastat Eesti rahvaarvu». Komakohta lõhki ajades ja numbreid täpsemalt vaadates selgub, et 2016. aastal oli siiski väike langus. 

Statistikaamet lisas pressiteatele juurde infograafika, mis näitab rahvaarvu muutust, rändesaldot ja loomulikku iivet. Loomulik iive oli viimati plussis 2010, rändesaldo jõudis plussi 2015, mil ka peatus rahvaarvu langus.

Rahvaarvu muutus 2010-2019
Rahvaarvu muutus 2010-2019 Foto: Statistikaamet

Pressiteate tekst on korrektselt vormistatud, neutraalselt sõnastatud ja hästi loetav. Kuna suurt uudist ei ole, aga väike siiski, siis võikski sellega piirduda.

Peatselt jäi aga silma Statisikaameti koostatud postitus, mida jagas Keskerakonna peaminister Jüri Ratase enda Facebooki seinal. Postituses edastatakse ohtrate emotikonidega rõõmusõnumit: Eesti rahvaarv on taas kasvanud. Ja ega seegi otseselt vale ole, kõik kirja pandud faktid on tõesed.

Silma aga torkab U-kujuline Eesti rahvaarvu muutust kujutav infograafik, kus skaala on alt võimalikult lühikeseks lõigatud. Visuaalne illusioon näitab, nagu oleks viis aastat tagasi hakanud Eesti rahvaarv jõudsate sammudega tõusma.

Postimees tegi tegeliku olukorra ilmestamiseks kolmest infograafikust komplekti: esimesel on rahvaarv alates 1919. aastst, sõja-aastates on paus ning skaalaga ei ole manipuleeritud. Samuti on esile toodud madalpunkt 1950. aastal ning tipphetk aastal 1990. Selle pealt on ilusti näha, et viimastel aastatel ei ole olnud suurt liikumist ei üles ega alla.

 

Viimast kahtekümmet aastat illustreeriv rahvaarvu joon näitab lähiminevikku oluliselt negaviisemas võtmes. Eriti kui skaala altpoolt ära lõigata, siis paari viimase aasta tõus polegi nagu tõus, vaid pigem languse peatumine.

Ja lõpuks peaministri jagatud graafik, mis näitab viimast kümmet aastat ning jätab mulje, nagu oleks alanud kui mitte just tõusuperiood, siis kestlikust kahanemisest kindlasti ei tohiks enam juttu teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles